субота, 27 априла, 2024
vesti online

OVAKO SE SRBI ODUŽUJU JUNACIMA Spomen-kosturnica zatrpana đubretom!

Plato ispred spomen-kosturnice na Gučevu, podignute u čast srpskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, zatrpan je smećem, a posetioce koji ovih dana dođu da odaju počast herojima dočekuju razbacana prazna ambalaža od napitaka, ostaci hrane i paljevine od roštiljanja.

Izletnici za  sobom ostavljaju gomile smeća

Izletnici za sobom ostavljaju gomile smeća, Foto: S. Pajić

Oštećen je i deo spomenika, sa kojeg je otpalo jedno od četiri slova S. Tabla sa upozorenjem da se ne baca smeće postavljena je tik uz spomen-ploču posvećenu bolničarki Darji Aleksandrovnoj, dobrovoljki iz Rusije, koja je položila svoj život 1914. godine tokom Gučevske bitke, ali to nekima nije dovoljno da se ponašaju dostojno na tom mestu.

Pre tri godine, Kancelarija za mlade postavila je veliku drvenu tablu sa porukom i apelom da izletnici brinu o očuvanju okoline, ali je ona ubrzo završila pored kante za smeće, a stubove na kojima je stajala neko je iskoristio kao potpalu za roštilj. Spomen-kosturnicu podiglo je 1929. godine Udruženje rezervnih oficira i ratnika u znak sećanja na jednu od prvih rovovskih bitaka na svetu, koja je 1914. godine trajala 55 dana. (Alo)