понедељак, 29 априла, 2024
vesti online

OTROVNA STRELA KA IRANU Saudijski princ: U Teheranu sedi HITLER BLISKOG ISTOKA, mora mu se stati na put!

Saudijski princ i prestolonaslednik Mohamed bin Salman ispalio je novu trovnu strelicu ka Teheranu, nazvavši vrhovnog verskog vođu Irana, ajatolaha Alija Hamneija, „novim Hitlerom Bliskog istoka“.

Mohamed bin Salman

Foto: Tanjug/APMohamed bin Salman

Bin Salman, koji je saudijski ministar odbrane, a sudeći po poslednjim potezima i čovek koji vuče sve konce moći u pustinjskom kraljevstvu, rekao je za „Njujork tajms“ da „navodnoj ekspanziji Irana treba stati na put“.

– Mi smo od Evrope naučili da smirivanje situacijene funkcioniše. Ne želimo da novi Hitler iz Irana na Bliskom istoku ponovi ono što se desilo u Evropi – rekao je saudijski princ.

On je dodao i da je za njegovu zemlju najvažnije ono što čini na unutrašnjem planu, kako bi ojačao svoju snagu i ekonomiju.

Ajatolah Ali Hamnei

Foto: Public domain / WikipediaAjatolah Ali Hamnei

Netrpeljivost Rijada i Teherana bukti već dugo vreme, a otkad je ratoborni mladi princ preuzeo konce vlasti u Saudijskoj Arabiji, stav prema Iranu postao je još agresivniji.

Počeo je pritisak na Liban, koji je rezultirao tronedeljnom sapunicom sa premijerom Saadom Haririjem u glavnoj ulozi, od ostavke do predomišljanja. Saudijci su optužili Hezbolah, proiranski šiitsku miliciju Libana, da pokušava da eliminiše Haririja, a u Teheran su uprli prstom i kada je reč o naoružavanju Huta iz Jemena, koji su nekoliko puta raketirali granične predele Saudijske Arabije u znak odmazde zbog dvoipogodišnje agresije na njihovu zemlju. (BLIC)