IAKO najveći gradovi u Srbiji – Beograd, Novi Sad i Niš, prednjače kao stecišta ilegalne proizvodnje i preprodaje droge, ni manja mesta, pa ni sela, više nisu zaštićena od ove pošasti, pokazuju podaci Kancelarije Vlade Srbije za borbu protiv droge.

Prema podacima Kancelarije, u različitim policijskim akcijama na teritoriji cele Srbije u toku prošle godine zaplenjeno je ukupno 1,6 tona različitih vrsta prirodnih droga i više od 233.000 tableta sintetičkih droga.

Od ukupnog broja zaplena, najveće količine heroina zaplenjene su u Beogradu – 8,2 kilograma, Jagodini – 6,6, i u Vranju, gde je zaplenjeno više od pet kilograma. Najviše marihuane zaplenjeno je u Kragujevcu – 246 kilograma, pa u Zaječaru – 144, Beogradu i Novom Sadu – po oko 100 kilograma… Beograd prednjači po zaplenama kokaina i hašiša, dok je u Novom Sadu, Beogradu i Subotici bilo najviše zaplena sintetičke droge amfetamin.

LABORATORIJE

Prema rečima Milana Pekića, direktora Kancelarije Vlade Srbije za borbu protiv droge, ranije su manja mesta bila zaštićena od problema droga, ali sve češće se događa da se u tim delovima Srbije organizuju ilegalne laboratorije za njihovu proizvodnju, najčešće marihuane, odnosno da stanovništvo s tih područja ima problem sa drogom.