субота, 27 априла, 2024
vesti online

NAREDBA KOSOVSKE POLICIJE Srbima na Kosovu brane da slave Božić

Albanci Srbima određuju i kako će proslaviti Božić! Prema odluci kosovskog MUP-a, upotreba pirotehničkih sredstava na KiM dozvoljena je samo do 2. januara, pa je tako ispaljivanje vatrometa bilo omogućeno za katolički Božić i doček Nove godine, ali neće biti i za pravoslavni Božić i Novu Godinu po Julijanskom kalendaru!

Kosovo, Božić

Kosovo, Božić, Foto: D. Danilović

Da bi se odluka poštovala i svi bili dobro upoznati sa njom, pobrinuli su se iz ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, budući da su još početkom poslednje sedmice stare godine počeli putem letaka da obaveštavaju javnost o roku za kupovinu i upotrebu pirotehnike u vreme praznika. Srbi na Kosovu su sa nevericom primili ovu vest i ona je kod njih izazvala revolt. Pojedini građani Gračanice smatraju da je ovakva odluka vid diskriminacije prema srpskoj zajednici na Kosovu koja svoj najveći praznik slavi 6. i 7. januara.

– To je sramota. Gde su tu onda prava Srba? Mi smo sada na neki način uskraćeni jer nemamo mogućnosti za vatromet i proslavu Božića na način na koji ga ceo svet proslavlja – kaže Dragan Kukureković iz Donje Gušterice.
Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević kaže da će za ovu besmislenu situaciju ipak pokušati da pronađu rešenje.

– Mi ćemo pokušati da promenimo tu uredbu za sledeću godinu, a ono što trenutno možemo da uradimo je da gradonačelnici i predstavnici sela Departmanu za javnu bezbednost u kosovskoj policiji prijave određene datume, kada će koristiti pirotehnička sredstva i neće biti nikakvih problema. Departman će policijskim stanicama proslediti obaveštenje da ne preduzimaju nikakve mere u vezi u navedenim datumima – rekao je za RTV KiM zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, dodajući da ne očekuje da će neko biti uhapšen ukoliko ispali vatromet tokom Božića.
– To se svodi pod prekršaj, ali zavisi u kojoj se meri koristi pirotehnika i koliko je to opasno za one najmlađe. Tako da hapšenja ne očekujemo – kaže Milan Radojević. (Alo)