петак, 10 маја, 2024
vesti online

Demonstranti u Bejrutu pokušali da osvoje Američku ambasadu

Arapska liga pozvala na priznanje Palestine sa istočnim Jerusalimom *Netanjahu u Parizu i Briselu protiv „dvostrukih standarda“ Evrope

U više bliskoistočnih i većinsko muslimanskih država nastavljeni su protesti zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Piše: S.Biševac

Bejrut, Kairo, Pariz 10. decembar 2017. 21:14

 Demonstranti u Bejrutu pokušali da osvoje Američku ambasadu

Foto: Fonet/AP

U dosadašnjim protestima u Gazi i na Zapadnoj obali ranjeno je oko hiljadu, a poginula četiri Palestinca, dok je danas bilo najžešće u Bejrutu. Stotine demonstranata se okupilo ispred Američke ambasade u glavnom gradu Libana. Demonstranti su zgradu gađali Molotovljevim koktelima, a policija je bila prinuđena da upotrebi suzavac i vodene topove kako bi ih sprečila da uđu u Američku ambasadu.

Nakon Saveta bezbednosti UN, čijih je 14 članova osudilo odluku američkog predsednika, pa je američka ambasadorka Niki Hejli na sednici održanoj u petak uveče, bila usamljena u odbrani Trampa, o Jerusalimu je raspravljala i Arapska liga u subotu uveče u Kairu. Na vanrednom sastanku ministara inostranih poslova Arapske lige koji je završen oko tri ujutru u noći između subote i nedelje, kritikovana je Trampova odluka, a predsedavajući Ahmed Abul-Gejt je pozvao zemlje sveta da priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Kako prenosi AP, Abul-Gejt je istakao da odluka o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela dovodi u pitanje ulogu Vašingtona kao mirovnog medijatora, ne samo na Bliskom istoku, već celom svetu i predstavlja „legalizaciju okupacije“. Većina ministara je upozorila na negativne posledice Trampove odluke i moguće jačanje ekstremista.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki je predložio da Arapska liga UN podnese nacrt rezolucije kojom se osuđuje Trampova odluka. Nije jasno kako bi takva rezolucija prošla zbog američkog prava na veto, ali Maliki je upozorio da će se, ukoliko arapske zemlje ne reaguju odlučno „dogoditi još mnogo tragedija”. Ministar spoljnih poslova Libana Gibran Basil je ukazao da bi ova „nesreća trebalo da ih ujedini i trgne iz sna“. „Neka se zna da nam istorija nikada neće oprostiti, a naša budućnost neće biti ponosna na ono što smo učinili“, kazao je Basil. O Trampovoj odluci raspravljaće i Organizacija za islamsku saradnju, koja okuplja 57 država članica, na vanrednoj sednici u sredu u Istanbulu.

Izraelski zvaničnici, sa druge strane, nastavljaju da veličaju Trampov potez. Premijer Benjamin Netanjahu je juče stigao u zvaničnu posetu Parizu, gde mu je domaćin francuski predsednik Emanuel Makron, a za danas je planirana njegova poseta Briselu, EU i razgovor sa Federikom Mogerini, komesarkom za spoljnu politiku. Zemlje EU, kao i Makron i Mogerini su oštro kritikovali Trampovu odluku, te se, kako piše dnevnik Džeruzalem post očekuje „hladan doček“ izraelskog premijera. Netanjahua to sigurno neće pokolebati, te je pred poletanje za Pariz najavio da će odlučno braniti stavove svoje zemlje i „istinu“. „Nisam spreman da prihvatim dvostruke standarde Evrope. Od njih sam čuo osude Trampove istorijske odluke, ali ne i osude raketnog napada na Izrael“, izjavio je Netanjahu. Uoči njegovog dolaska u Parizu su održani masovni protesti protiv SAD i Izraela i nešto manje demonstracije podrške. Netanjahu, čija je pozicija značajno ojačala nakon Trampove odluke, ipak je suočen i sa domaćim problemima. Hiljade Izraelaca okupilo se u Tel Avivu na protestu protiv korupcije i pozvalo premijera Benjamina Netanjahua da podnese ostavku.(DANAS)