уторак, 21 маја, 2024
vesti online

MONDO

Zeleni Srbije: Premijer ni reč o ekologiji

Autor:

Zeleni Srbije su danas izrazili zabrinutost što u planu za naredne četiri godine premijer „ni jednom rečenicom nije ukazao na loše stanje životne sredine.

5

 

planeta, globus,ekologija, trava Foto: Guliver/Getty/Thinkstock.

Premijer nije rekao ni šta su neophodni koraci za uspostavljanje odgovornog i efikasnog sistema u ovoj oblasti“, navode Zeleni.

Oni ističu da ekologija nije trošak, već novac i zdravlje građana.

Zeleni Srbije navode u saopštenju i  da je 250 miliona tona pepela iz termoelektrana koji guši građane, novac i sirovina za građevinsku industriju i putogradnju, a da je otpad koji se baca po deponijama, takođe, novac, kao i da je trećina drvne mase, koja ostaje u šumama, energent i novac.

Kada bi se usvojio samo deo politike Zelenih i osnovalo posebno „ekološko ministarstvo“, Srbija bi, kako se navodi, u narednih šest meseci imala najmanje 10.000 novih radnih mesta i 150 miliona direktnih investicija u „ekološku“ ekonomiju.

Nažalost, bez čistog vazduha, vode i zemljišta nema ni jake ekonomije, jer zagađenje košta, a plaća se novcem i onim što je najdragocenije – zdravljem, istakli sz Zeleni Srbije.

Samo je pet odsto otpadnih voda u sistemu zaštite životne sredine, samo 10 odsto otpada se reciklira, samo je oko 20 odsto teritorije pod šumskim sistemima.

 

Povezane vesti

Ekološke naknade se troše nenamenski i ne naplaćuju se u realnom obimu, zbog čega se godišnje gubi 30 miliona evra.

Srbija mora da uskladi svoje zakonodavstvo sa preko 700 propisa iz oblasti zaštite životne sredine sa Evropskom Unijom, što čini trećinu svih propisa u procesu pridruživanja.

Samo neusklađivanje sa graničnim vrednostima emisije CO2 koštaće nas stotine miliona evra kazni, naveli su Zeleni i zaključili da je zbog toga i zbog brojnih ekoloških katastrofa, Srbiji potrebna ozbiljna i dugoročna ekološka politika usklađena sa politikom EU.

Sve vest