субота, 27 априла, 2024
Istaknutovesti online

Mizerija

TVRDE UKRAJINCI

‘Vijest da je Putin umro bila je dio velikog plana Kremlja! Shvatili smo zašto su to napravili…‘

Informacija koju je plasirao jedan bizarni Telegram kanal zapravo nije objavljena bez razloga, tvrde ukrajinski obavještajci
<p>Vladimir Putin</p>

Vladimir Putin

 Grigory Sysoyev/Afp

Kremlj je proširio glasinu da je Vladimir Putin umro kako bi testirao svoju popularnost u ruskoj javnosti, tvrdi Ukrajina, piše The Telegraph.

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da je prošlotjedno izvješće ruskog Telegram kanala o navodnoj predsjednikovoj smrti trik Moskve s namjerom da joj pomogne u pooštravanju domaće kontrole.

„Na taj način carstvo, koje je izgrađeno na radu tajnih službi, uči kako nastaviti vladati“, rekao je ukrajinskim medijima. Telegram kanal, General SVR, izvijestio je 27. listopada da je Putin umro i da ga dvojnici predstavljaju u javnosti.

Tvrdilo se da je tijelo ruskog predsjednika bilo pohranjeno u zamrzivaču nakon njegove navodne smrti. Kanal je poznat po bizarnim objavama i redovito izvještava da je Putin umro.

No, unatoč svojoj reputaciji širitelja lažnih vijesti, tvrdnja generala SVR-a o Putinovoj posljednjoj smrti i dalje je dolazila na naslovnice diljem svijeta, prisiljavajući Dmitrija Peskova, glasnogovornika Kremlja, da izda demanti. I sve je to, prema gospodinu Jusovu, bio dio glavnog plana Kremlja.

“Osnovna svrha lažnih vijesti je promatranje kako društvo reagira u smislu brojeva i dinamike”, rekao je. „Svrha je vidjeti reakcije pojedinaca, elite i medija“, dodao je gospodin Jusov.

Unatoč ukrajinskoj tvrdnji da je Moskva upotrijebila generala SVR-a za testiranje javnog mnijenja o Putinu, a neki zapadni tabloidni mediji izvještavaju o svojim objavama o navodnoj smrti ruskog čelnika kao o „insajderskim obavještajnim podacima“, nije bilo ozbiljne analize koja povezuje Kremlj s kanalom.

Osim što je redovito izvještavao o njegovoj smrti, General SVR je izvijestio o raznim navodnim poniženjima koja je Putin pretrpio, poput pada niz stepenice. Telegram kanal General SVR distancirao se od Kremlja i umjesto toga tvrdi da je njegov autor bivši časnik ruske obavještajne službe.

Mark Galeotti, ruski analitičar, rekao je da je malo vjerojatno da je to tako. Dodao je da su zapadni mediji postali laka meta za lažne vijesti o Putinu zbog svoje fiksacije na ruskog čelnika i traganja urednika za pričama koje privlače naslove.

Umjesto toga, postovi generala SVR-a blisko se poklapaju s neobičnim tvrdnjama ruskog politologa Valerija Soloveja, koji je 2019. dao otkaz na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose. Te tvrdnje uključuju Putinovo pijenje krvi i prihvaćanje šamanizma.

“Solovej uvijek predviđa da će Putin svakog dana otići. Jednog dana će biti u pravu, po istom principu da je zaustavljeni sat točan dvaput u danu,” rekao je profesor Galeotti.

Profesor Solovej je poznat kao kritičar Kremlja. Rekao je da Jevgenij Prigožin, bivši vođa plaćeničke jedinice Wagner, nije poginuo u avionskoj nesreći u kolovozu, već da živi na otoku kod Venezuele, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?