петак, 26 априла, 2024
vesti online

Mislili su da će srpsko selo biti turistička destinacija, a sad ima MANJE ŽITELJA NEGO KUĆA

Jedinstveno u Srbiji, etno-selo Bebića Luka, još pre tri decenije proglašeno za državno kulturno dobro, „izuzetan“ je primer srpske demografije – kuća ima više nego stanovnika, a i obe kategorije se mogu izbrojati na prste dve ruke!

A sve je obećavajuće počelo te 1990. godine, kada je ovo naselje, kao model organizacije sela u Srbiji iz 19. veka, proglašeno za biser narodnog graditeljstva i zaštićeno kulturno dobro. Još bolje, pre četiri godine valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture radio je na očuvanju i konzervaciji starih kuća, kako bi Bebića Luka, koja se nalazi na južnoj padini Jablanika, tik uz rečicu Jablanicu, postala etno-turistička destinacija.

Danas, Bebića Luka kao i pre dva veka ima osam starih, autentičnih i atraktivnih kuća i sedam stanovnika. Takođe starih. I izvesno poslednjih meštana nesuđene turističke atrakcije.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Samo je nas iz familije Bebića, u to vreme kada je zaselak proglašen kulturnim dobrom, bilo više od 30, ne računajući ostale porodice. Stariji umrli, mlađi otišli. Ostale svega tri muške glave i četiri starije žene, „raspoređeni“ u četiri kuće, dok je druga polovina zatvorena. Propadaju i kuće u kojima živimo, a kamoli one koje su napuštene, iako je Zavod za zaštitu spomenika pre četiri godine radio na konzervaciji objekata i sređivao krovove. Ali, zub vremena jede i nas ljude, a kamoli ovo što je zidano pre dva veka, pa su stari crepovi napukli, a neki i popadali – u dahu priča Vladan Bebić, otvoreno priznajući da je „željan razgovora sa ljudima“. (BLIC)