уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Opel ukida smene u fabrikama, Bregzit uzdrmao prodaju

Nemačka automobilska kompanija Opel će morati da skrati radno vreme u fabrikama, jer je pala tražnja za određenim modelima posle Bregzita, izjavio je danas portparol te kompanije.

Skraćenje radnog vremena će obuhvatiti fabrike u Riselshajmu, blizu Frankfurta i Ajzenahu u centralnoj Nemačkoj, gde ukupno 5.000 radnika proizvodi modele „insignija“ i „korsa“, prenosi agencija Frans pres.

„Ne možemo potvrditi tačan broj radnih dana koji će biti ukinuti. To će uglavnom zavisiti od obima prodaje modela ‘insignija’ i ‘korse’ u Ujedinjenom Kraljevstvu“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija Opel, u vlasništvu američkog Dženeral motorsa (GM), prodaje u Britaniji, pod svojim brendom Vauxhall, više vozila nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji.

Međutim, usporavanje prodaje i slabija funta će verovatno nagristi ovogodišnje finansijske rezultate kompanije, navodi AFP.

Funta je pretrpela oštar pad u danima posle odluke Velike Britanije da izadje iz Evropske unije, a pojedini posmatrači očekuju dalji pad britanske valute prema evru. (Blic)