четвртак, 9 маја, 2024
vesti online

Mislili ste da je samo UV zračenje štetno i opasno, ali je ovo ČETIRI PUTA JAČE

O štetnom dejstvu UV zračenja se uveliko zna, ali je nedovoljno poznato da Sunce zrači i infracrvenim zračenjem (IR), koje ima veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno za kožu u koju dublje prodire. Zato stručnjaci upozoravaju da bi trebalo obratiti pažnju na to da krema za sunčanje obavezno sadrže i zaštitu od štetnog ultracrvenog zračenja (IR-A).

Foto: Profimedia

Povećava rizik za rak kože

Dermatolozi poručuju da je IR-A četiri puta jače i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno i da dovodi do mnogobrojnih i dugotrajnih oštećenja kože. To štetno infracrveno zračenje prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože.

– Treba biti veoma oprezan sa ultracrvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala. Tada dolazi do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno značajno ubrzava proces starenja kože već izazvanog UV zračenjem – objašnava dr Jelena Stojković – Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije. (Blic)