субота, 20 априла, 2024
vesti online

NASLEDNICI PLACA NA DEDINJU OGORČENI Karić i Novaković postali vlasnici njihove imovine, uz pomoć ČUDNIH ODLUKA OVIH INSTITUCIJA

Naša osnovna građanska i imovinska prava se narušavaju poslednjih sedam godina jer nam ne vraćaju porodično zemljište koje drži firma bivšeg ministra Gorana Novakovića, kaže za „Blic“ naslednik Dobrivoje Vujić.

Sudovi tvrde da je ovo privedeno nameni?!

Foto: RAS SrbijaSudovi tvrde da je ovo privedeno nameni?!

Vujić je unuk Darinke Vujić, koja je sa sestrom Radmilom Marjanović bila vlasnica zemljišta na elitnoj lokaciji u Užičkoj 17a na Dedinju sve do 1959, kada je parcela nacionalizovana. Povraćaj placa od 1.329 m2, na kome sada postoji i nezavršen objekat, Dobrivoje i još tri njegova rođaka traže od 2010.

Oni su pokrenuli postupak za povraćaj jer na zemljištu nije izgrađena rezidencijalna vila, kako je država planirala kad im je plac oduzela. Pokrenut je i postupak restitucije.

– Ceo postupak pred opštinom Savski venac, kao i pred Ministarstvom urbanizma i Ministarstvom finansija traje sedam godina jer su postupci sve vreme usporavani i blokirani. Jedan predmet se izgubio u opštini Savski venac, drugi u Sekretarijatu Beograda. Spor pred Upravnim sudom zbog ćutanja administracije smo dobili, ali opština nije postupila po nalogu suda da u kratkom roku reši naš zahtev – objašnjava Vujić šta se sve dešavalo nakon što su tražili povraćaj.

Postupci se ekspresno rešavaju u korist Novakovića i Karića posle povratka Bogoljuba u Srbiju

„Blic“ je juče pisao da se s ovim zemljištem čudne stvari dešavaju još od sredine devedesetih. Prvo su opština Savski venac i grad Beograd na sumnjiv način 1994. i 1995. upisali preduzeće „Koling“ kao investitora na zemljištu koje je nacionalizovano za potrebe savezne države. Zatim je 1995. Dragomir Karić za 650.000 dinara (po tadašnjem nezvaničnom kursu 250.000 maraka) kupio zemljište od izvesnog preduzeća „Zib“. Tek dve godine nakon prodaje Kariću – 1997. preuzeće „Zib“ se odlukom grada upisuje kao investitor umesto „Kolinga“, koji je izgradio samo zidove i krov, što je ostalo do danas. Nakon toga, 2009. kiparsko preduzeće „Reldor trading limited“, iza koga sada stoji bivši ministar energetike i rudarstva Goran Novaković, kupuje sporno zemljište od Karića za čak šest miliona evra. (BLIC)