недеља, 12 маја, 2024
vesti online

Министарство: Србија има 3,3 милијарде тона резерви угља

Sрбија око 65 одсто струје производи у електранама на угаљ чије су резерве око 3,3 милијарде тона, рекао је данас помоћник министра рударства и енергетике Србије Иван Јанковић.

Он је у Београду на међународној стручној конференцији „Улога угља у производњи електричне енергије”, рекао да се ради на истраживању нових лежишта угља.

„У Србији су термоенергетска постројења грађена у време када нису важили стандарди ЕУ у области заштите животне средине, па је ниво загађености ваздуха изнад максимално дозвољених количина”, рекао је Јанковић.

Електропривреда Србије (ЕПС) сада, према његовим речима, улаже максималне напоре да би достигла стандарде ЕУ у заштити животне средине и због тога планира инвестиције од једну милијарду евра.

Колико је угаљ доминантан у производњи електричне енергије потврђује податак да су европске земље, како је рекао, одложиле гашење застарелих термоенергетских постројења до 2025. иако је требало да то буде учињено 2015. а сада се говори и о додатном померању тог рока на 2033. годину.

Извршни директор за производњу угља у ЕПС-у Слободан Митровић истакао је да је угаљ „ослонац” у производњи струје у Србији, а да га и Европа користи у значајној мери јер годишње увезе око 180 милиона тона тог енегента.

„Укупно инсталисана снага производних капацитета ЕПС-а је 7.326 мегавата, од чега 4.390 отпада на 22 термоблока”, рекао је Митровић.

Додао је да је Србија дели четврто и пето место у Европи по производњи угља, после Немачке, Пољске, Турске и Чешке.

Он је рекао да су билансне резерве угља Србије заједно са Косовом око 16 милијарди тона.

„Око 76 одсто резерви угља налази се на Косову”, рекао је Митровић и истакао да је угаљ „неизбежни енергент за производњу струје у следећих десетак година јер нема другог избора”.

Он је рекао да је један од најважнијих пројеката ЕПС увођење система управљања квалитетом угља у који ће бити инвестирано 152 милиона евра. ;

Председник Комитета за површинску експлоатацију угља Савеза инжењера рударства и геологије Србије Владимир Павловић рекао је да угаљ остаје доминантан у производњи струје јер „производња из обновљивих извора има своја ограничења”.

„Улагање у обновљиве изворе је излобирао светски бизнис да би направио огромне профите. Та производња, осим мале економичности има и разна друга ограничења а једно је да тражи огромне просторе за постројења, па се инвестиције успоравају”, рекао је Павловић.

Он је истакао да Немачака производи мање струје из обновљивих извра од Србије, око 13 одсто.

Павловић је рекао да термоелектране загађују животну средину око један одсто и да нису узрочници климатских промена. (Бета),(POLITIKA)