субота, 27 априла, 2024
vesti online

Putin: Rusija spremna na kompromis s Japanom o Kurilima

MOSKVA– Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da je Rusija spremna na kompromis sa Japanom u teritorijalnom sporu vezanom za Kurilska ostrva, ali je napomenuo da time ne bi bila obuhvaćena razmena niti prodaja tih ostrva koja su pod kontrolom Moskve, a na koja Tokio polaže pravo, javlja danas Rojters.

Taj teritorijalni spor je poremetio odnose Rusije sa Japanom u proteklih 80 godina, podseća britanska agencija.

„Ne govorimo ni o kakvoj razmeni niti prodaji. Govorimo o pronalaženju rešenja tako da se nijedna strana ne oseti poraženom niti kao gubitnik”, rekao je Putin u četvrtak agenciji Blumberg, prenosi Tanjug.

Putin je izrazio želju da, kako je naveo, sa japanskim prijateljima iznađe rešenje za taj problem.

Ruski predsednik sastaće se danas sa japanskim premijerom Šinzom Abeom na marginama poslovne konferencije u Vladivostoku kako bi, između ostalog, razgovarali o bližoj ekonomskoj saradnji u oblastima kao što su energetika i tehnologija.

Abe se nada da će privlačnost dubljih ekonomskih veza sa Rusijom ojačati strateške odnose pred Kinom u usponu, ali se skeptici pitaju da li će takav pristup doneti značajniji pomak kad je reč o sporu u vezi sa malim ostrvima u blizini Hokaida, koja Japan naziva Severnim teritorijama, a Rusija – Južnim Kurilima.

Spor zbog toga što je Moskva uspostavila kontrolu nad tim ostrvima u poslednjim danima Drugog svetskog rata sprečio je dve zemlje da potpišu sporazum o formalnom okončanju rata, podseća Rojters. (Politika)