четвртак, 16 маја, 2024
vesti online

Međunarodni telefonski broj za Kosovo

Priština – Ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je danas da je Austrija u ponedeljak aplicirala pri Međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije (ITU) za telefonski pozivni broj za Kosovo, u skladu sa briselskim sporazumom o telekomunikacijama, javlja Radio Slobodna Evropa.

„Službenu potvrdu o aplikaciji Austrije za telefonski pozivni broj za Kosovo smo dobili od Evropske unije i od austrijske ambasade na Kosovu“, izjavila je Tahiri, koja je zahvalila austrijskoj državi na veoma važnom angažovanju da Kosovo dobije svoj međunarodni telefonski kod.

Tahiri je rekla da će telefonski pozivni broj za (kod) Kosovo biti 383 i ocenila da dobijanje međunarodnog koda omogućava „Kosovu priznavanje i međunarodni suverenitet u oblasti telekomunikacija, što znači da Kosovo konsoliduje svoj državni identitet u toj oblasti“.

„Kosovo je od kraja rata 1999. godine ulagalo neprekidne napore da dobije svoj telefonski broj (kod)“, podsetila je Tahiri i naglasila da će to biti ostvareno posle šesnaest godina zahvaljujući Briselskom dijalogu, angažovanju Evropske unije, SAD i Austrije.

Prema planu implementacije, ITU će izdvojiti telefonski kod Kosova u prvoj polovini marta 2016 godine.

Novi jedinstveni telefonski kod 383 Kosova će na celom Kosovu koristiti svi operateri fiksne i mobilne telefonije, navodi RSE.

Opšti troškovi nastali do sada zbog nedostatka telefonskog koda, kako se ističe, dostgli su iznos od preko 200 miliona evra.

– (Danas)