уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

Mađarska policija tukla i ekipu RTS

Nasrtaj na izbeglice kod prelaza Horgoš 2

Mađarska policija tukla i ekipu RTS

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Photo: TANJUG/Nemanja Jovanović

Nakon višesatnih tenzija, na graničnom prelazu Horgoš 2 došlo je do proboja dela izbeglica na mađarsku teritoriju, ali je policija reagovala najintenzivnijim suzavcem do sada, nakon čega su se oni razbežali i ponovo povukli na teritoriju Srbije, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta

Photo: TANJUG/Nemanja Jovanović

Na graničnim prelazima Horgoš i Horgoš 2 naizmeično se nalazi gotovo hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka koji čekaju da mađarske vlasti otvore granicu i propusti ih ka Austriji i Nemačkoj. Nakon višesatnih tenzija, na graničnom prelazu Horgoš 2 došlo je do proboja dela izbeglica na mađarsku teritoriju, ali je policija reagovala najintenzivnijim suzavcem do sada, nakon čega su se oni razbežali i ponovo povukli na teritoriju Srbije, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta. U obračunu su mađarski policajci napali i tukli novinara i snimatelja Radio televizije Srbije.

Tri ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć izbeglicama, nakon što je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove na graničnom prelazu Horgoš 2. Prema rečima lekara Hitne pomoći, pomoć je dobilo oko stotinak izbeglica koji su se uglavnom žalili na posledice suzavca, dok je dvoje dobilo i kiseonik. Svim izbeglicama pomoć je ukazana na licu mesta i niko od njih nije prevezen na bolničko lečenje.

Kada je mađarska policija upotrebila suzavac, izbeglice su bežeći padale i onesvešćivale se. Na graničnim prelazima Horgoš i Horgoš 2 naizmeično se nalazi gotovo hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka koji čekaju da mađarske vlasti otvore granicu i propusti ih ka Austriji i Nemačkoj.

Mađarska policija se u jednom trenutku povukla pedesetak metara od graničnog prelaza unutar mađarske teritorije, što su izbeglice iskoristile i u jednom njih nekoliko stotina prešlo je na mađarsku teritoriju, ali je policija intervenisala.

Dvadesetak pripadnika srpske policije stiglo je oko 17.30 na granični prelaz Horgoš 2, na mesto drame. Izbeglice su pripadnike srpske policije dočekali aplauzima, a mnogi su prilazili da ih ljube. Srpska policija će, kako je javio Tanjug, pokušati da spreči sukob mađarske policije i izbeglica. Na prelazu se nalazi i ministar Aleksandar Vulin koji takođe pokušava da ubedi izbeglice da se ne sukobljavaju sa mađarskom policijom.

Photo: TANJUG/Nemanja Jovanović

Oko 18 sati mađarski policajci tukli su ekipu RTS-a, snimatelja, novinara i tonca, i polomili im opremu, uprkos tome što je bilo očigledno da je reč o novinskoj ekipi. Prema rečima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne TV.

Rojters je ranije u sredu preneo neimenovanog portparola mađarske vlade koji je izjavio da „ljudi sa metalnim cevima i motkama sa srpske strane granice pokušavaju da uđu na teritoriju Mađarske“.

Izbeglice koje su dan i noć provele na „ničijoj zemlji“ na graničnom prelazu Horgoš nenadano su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane. Oni nenasilno protestuju zahtevajući da budu propušteni na mađarsku teritoriju.

Mađarska je zatvorila svoje granice u ponedeljak u ponoć, nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog ko pokuša ilegalno da je pređe. Iako je tokom noći ruta kretanja izbeglica umesto ka Beogradu i Subotici preusmerena na Šid, ka Hrvatskoj, oko hiljadu njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Nakon više desetina sati provedenih na granici ka Mađarskoj, u sredu popodne se sa graničnog prelaza Horgoš prva grupa, od 30 do 40 izbeglica, autobusom vratila u prihvatni centar u Kanjiži, javio je ranije danas izveštač Tanjuga sa lice mesta.

Photo: TANJUG/Nemanja Jovanović

Migranti, inače, i dalje oklevaju da napuste granični prelaz Horgoš, bez obzira na to što imaju informaciju da se na graničom prelazu kod Šida izbeglice propuštaju bez problema, te da, ako žele, mogu da se vrate i u Kanjižu ili neki drugi prihvatni centar u Srbiji. Oni imaju rezervu pa na takvu informaciju odgovaraju kontra pitanjem – da li im je preko Hrvatske siguran put u Nemačku. Dobar deo njih kaže da nema dovoljno informacija i da ne zna za druge opcije, te sede i čekaju sa nadom da će Mađarska, ipak, otvoriti granicu.

Photo: TANJUG/Nemanja Jovanović

Među izbeglicama koje čekaju na zatvorenom graničnom prelazu Horgoš je i beba Rahf, rođena pre samo pet dana na grčkom ostrvu Samos, jednoj od „stanica“ na putu njenih roditelja koji su pobegli iz ratom razorene Sirije u pokušaju da nađu spas na zapadu Evrope. Bebin otac Jusef Aba Zed i majka Anvar su na svom putešestviju prošli kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju, a sada više ne znaju kuda će pošto su ostali „zaglavljeni“ na srpsko-mađarskoj granici nakon što je Budimpešta podigla ogradu sa bodljikavom žicom i pooštrila propise, prenosi „Skaj njuz“. Dok je majka, sedeći na zemlji, drži u naručju umotanu u ćebe, Rahf spava, navodi britanski kanal. Jusef je „Skaj njuzu“ rekao da je njegovoj porodici očajnički potrebna pomoć, ali da im vlasti ne pružaju nikakve informacije. Kako kaže, za sada se nekako snalaze, ali je pitanje koliko će još dugo moći da izdrže.

„Mađarske vlasti i humanitarne organizacije uspele su da spreče humanitarnu katastrofu u pograničnom srpsko-mađarskom prostoru u poslednjih nekoliko dana“, izjavio je ministar za ljudske resusrse Vlade Mađarske Zoltan Balog. On je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada Mađarske sa 200 miliona forinti podržati Crveni krst Mađarske, Ekumensku organizaciju i Mađarski malteški servis koji su zajedno sa sestrinskim organizacijama u Srbiji prethodnih dana pomagali izbeglicama na granici.

star