уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

OPTUŽBE IZ CRNE GORE: Političari iz Srbije hteli da ubiju Mila Đukanovića?!

Tužilaštvo Crne Gore vodi istragu o planu za atentat na premijera krajem 2007, koji je navodno naložio srpski državni vrh. Reč je o periodu druge vlade Vojislava Koštunice i kohabitacije njega i Borisa Tadića, koji je bio predsednik

Milo Đukanović, atentat, političar, ubistvo, foto Dado Đilas
Planirali njegovu likvidaciju… Milo Đukanović

BEOGRAD – Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je istragu o organizovanju ubistva crnogorskog premijera Mila Ðukanovića krajem 2007. godine, koje je navodno planirao tadašnji državni vrh srpskih vlasti!

Naime, prema pisanju crnogorskih medija, crnogorsko specijalno tužilaštvo proverava prijavu bivšeg službenika Agencije za nacionalnu bezbednost Vasilija Mijovića da je, po nalogu Andrije Jovićevića, tadašnjeg ministra policije, trebalo da organizuje likvidaciju Ðukanovića „za račun ljudi iz tadašnjeg državnog vrha Srbije“ (Srbiju je 2007. vodila druga Koštuničina vlada, kada su DSS i DS bili u koaliciji jer je Boris Tadić bio predsednik države).

Milivoje Katnić, sadašnji specijalni državni tužilac u CG, potvrdio je da je postojao plan za ubistvo Ðukanovića.

– Pokrenuli smo istragu u vezi sa postojanjem osnova sumnje da je izvršeno krivično delo terorizam u pokušaju, na štetu crnogorskog premijera Mila Ðukanovića – izjavio je Katnić za Dnevne novine. Inače, prijavu je pre nekoliko godina upravo podneo bezbednjak Mijović, dok, prema informacijama crnogorskih medija, tužilac Katnić lično radi na slučaju, koji je godinama bio u fioci.

Na potezu Tužilaštvo

– Katnić je nedavno obavio razgovor sa Mijovićem, u kojem je opisao ko je sve posredno i neposredno učestvovao u planiranju terorističkog akta, a pominje i basnoslovnu sumu, koja je trebalo da bude izdvojena za tu namenu – kažu izvori iz crnogorskog tužilaštva, dok Jovićević još uvek nije ispitan.

U javnosti se upravo Jovićević pominje kao najozbiljniji kandidat za mesto novog lidera opozicionog Demokratskog fronta, posle odlaska Miodraga Lekića, koji je marta ove godine napustio tu političku grupaciju i formirao Demos.

U kabinetu premijera Crne Gore Mila Ðukanovića nisu želeli da se javno izjašnjavaju na ovu temu, uz obrazloženje da je to pitanje za Tužilaštvo.

Zoran Dragišić, dekan Fakulteta za bezbednost, ističe za Kurir da je reč o ozbiljnim optužbama na račun srpskih političara i da ne sme biti paušalnih tvrdnji, već isključivo jakih dokaza. (Kurir)