петак, 10 маја, 2024
vesti online

Lukašenko oštro kritikovao Moskvu zbog kršenja sporazuma

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko oštro je danas kritikovao Moskvu zbog nepoštovanja sporazuma za gas i zbog granice, i naveo da nema potrebe da se u Belorusiji pravi ruska vojna vazdušna baza.

„Nismo mi hteli nezavisnost. Pojavile su se dve države (Rusija i Belorusija), imamo bilateralne sporazume. Mi nismo prekršili nijedan, a Rusija ih krši kako god stigne“, rekao je Lukašenko na konferenciji za novinare.

Lukašenko je priznao da bi Belorusiji bilo teško bez ruske nafte. „Ali, zašto nas hvataju za grlo? Jasno je da ćemo da preživimo bez ruske nafte. Biće nam veoma teško. Ali, sloboda, nezavisnost se cene nikakvim novcem“, naveo je on.

Optužio je šefa Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije Aleksandra Bortnikova da je nedavnom odlukom o uvođenju pograničnih zona na granici sa Belorusijom, koja do sada nije postojala zbog postojanja Saveza Rusije i Belorusije, „precrtao sve dosadašnje sporazume“.

„Uzdržavam se da ne izgovorim suvišne stvari, ali više ne mogu da krijem. Odakle ovo zaoštravanje odnosa? Na žalost, Rusija ne razume da mi možemo da preživimo bez ruske nafte, da možemo da je zamenimo za iransku ili azerbejdžansku. Uz to, u Moskvi se pojavila neka zabrinitost da će Belorusija otići na Zapad“, rekao je Lukašenko.

On je kazao da ga je upravo predsednik Rusije Vladimir Putin nagovarao da ustanovi normalne odnose sa Zapadom.

„Kada je dolazio na Zapad još dok je bio demokrata, optuživali su ga da podržava odnose sa diktatorom, to jest, sa mnom. I tada mi je Putin rekao: Pokušaj da izgradiš odnose sa njima. Kunem se, tako je bilo“, kazao je beloruski predsednik.

Odnosi između dve zemlje su zaoštreni od kada je šef FSB Bortnikov doneo odluku da se ustanovi pogranična zona sa Belorusijom, „zbog stvaranja neophodnih uslova za čuvanje granice“.

Ta odluka je usledila nakon što je Lukašenko, početkom januara, uveo petodnevni bezvizni režim za građanje 80 zemalja, uključujući SAD i EU. Za građane tih zemalja to je značilo da mogu bez ikakvih prepreka da pređu iz Belorusije u Rusiju.

„Oni tvrde da je to (stvaranje pogranične zone) potrebno za zaštitu granica Rusije. Ali, ako uporedimo Rusiju i Belorusiju, za koga je terorizam opasniji? Kada je bio rat na Kavkazu, nama je bilo opasnije, ali nisam zatvorio granicu. Da li oni bolje štite granicu nego mi? Hiljadu puta gore. Ti besmisleni, nekoordinisani koraci samo pogoršavaju naše odnose“, rekao je Lukašenko.

On je kazao da nema potrebe da se u Belorusiji pravi ruska vojna avio baza. „S vojne tačke gledišta šta će nam ta baza. Ona ovde nije potrebna. Ta baza i avioni, koji oni hoće da ovde sleću, samo su demonstracija“, rekao je.

Lukašenko je naveo da je sa Rusijom bilo dogovoreno da isporučuje 24 miliona tona gasa godišnje. „Smanjili su na 18, a onda na 16, a onda govore i da će smanjiti i na 12“, rekao je Lukašenko.

On je naveo da se pregovori o isporukama gasa još vode, ali ih je ocenio kao „maltretiranje“.

Kremlj je na optužbe Lukašenka odgovorio da će „sve nesuglasice koje sada postoje biti rešene tokom pregovora“, te da Moskva smatra da je prioritetan cilj nastavak „integracionih procesa“ dve zemlje. (novimagazin)