субота, 27 априла, 2024
vesti online

Dubrovačkog rekordera po dobiti preuzeli Kinezi

Novi vlasnik – kineska korporaciji HNA Tourism Group najavio je ulazak u top 100 hotelskih kompanija do 2020. godine.

Tvrtka Dubrovački vrtovi sunca plijeni kao rekorder po dobiti u 2015. u konkurenciji 1969 poduzetnika sa sjedištem u Dubrovniku, ali i po vlasničkoj promjeni, što je ‘ispod radara’, iako je po nekima riječ o velikom poslovnom događaju, koji je kratko zabilježio Dubrovački vjesnik.

Naime, Dubrovački vrtovi sunca nedavno su dobili novog vlasnika, a riječ je o kineskoj korporaciji HNA Tourism Group osnovanoj 2007., a prema Bloombergu sjedište je u Pekingu, pruža različite usluge u turizmu i posluje u Aziji, Europi i Americi. HNA Tourism Holding (Group) je, sudeći prema prošlogodišnjim objavama, u poslovnoj ekspanziji, odnosno stalno traži prilike za akvizicije, a meta su – hoteli. Pored toga, interes još postoji i za ulaganja u izraelske high-tech tvrtke. Predsjedavajući korporacije Chen Feng tako je prije nešto više od pola godine najavio da HNA Tourism do 2020. može ući u top 100 svjetskih kompanija, a do 2030. kazao je da žele biti jedna od top 50.

Po njemu cijene su još uvijek povoljne u Americi i Europi te će HNA Tourism nastaviti s preuzimanjima. U tom kontekstu prvi put se našla dubrovačka tvrtka kad je i preuzeta u vlasništvo kineske korporacije, dakle krajem prošlog ljeta, dok je cijeli posao neslužbeno trajao navodno niti godinu dana. Zanimljiv je i podatak po kojem su početkom prošle godine kineski investitori izrazili spremnost kupiti hotelsku grupaciju Carlson Hotels – pripada joj i luksuzni resort Radisson Blu Resort & Spa Sun Gardens.   Za sada nisu poznati planovi novog vlasnika za ovaj hotelski kompleks zapadno od Dubrovnika, iako je poznato da postoje mogućnosti za njegovo širenje.

Hrvatski član Uprave i dalje je Zdenko Leko, koji jučer nije bio dostupan za komentar. Podaci iz sudskog registra pokazuju da je član Uprave još i Jing Yu temeljem odluke o imenovanju koju je vlasnik donio 15. rujna prošle godine. Kao i Leko, tako i Yu kao direktor ima ovlast zastupati Dubrovačke vrtove sunca skupno s drugim članom uprave – direktorom ili prokuristom.

U sudskom registru polovicom prosinca proveden je i upis članova Nadzornog odbora te tvrtke: Yonglin Zhang je predsjednik, Guowei Dai zamjenik predsjednika, a funkciju članova NO-a obnašaju Chi Ma i Susanne Elisabeth Haas. Iz Fininog, pak, kratkog pregleda poslovanja dubrovačkih poduzetnika, objavljenog povodom Dana grada Dubrovnika koji se danas obilježava 1045. festom sv. Vlaha, proizlazi da tvrtka ima 237 zaposlenika te je preklani ostvarila 320 milijuna kuna ukupnog prihoda i vodi na top 10 po dobiti od 155 milijuna kuna. Na drugom mjestu sa 68 milijuna kuna dobiti nalaze se Jadranski luksuzni hoteli iz sastava Lukšić grupe, inače sa 793 radnika i po prihodima blizu 400 mil. kn vodeći u Dubrovniku. (poslovni.hr)