субота, 27 априла, 2024
vesti online

Kukuruz podbacio, ali će ga biti za izvoz

Ni dodole ni gledanje u nebo više ne mogu da pomognu poljoprivrednicima koji su ove godine posejali kukuruz ili soju. Suša je ovog leta gotovo uništila soju, dok će rod kukuruza, sasvim je izvesno, podbaciti u odnosu na prošlu godinu. Porodica Nedeljkov iz banatskog sela Botoš zadovoljna je rodom pšenice, ali ne i kukuruza. Soju, kako kažu, srećom nisu zasejali.

Kukuruz će biti slab, suša je uticala. Prošle godine smo imali šest tona po jutru (hektar je 1,75 jutra), ove godine će biti mnogo manje i ako budemo imali četiri tone biće dobro – kaže za Danas Ljubica Nedeljkov.
Ona napominje da su neki klipovi već skroz sazreli, ali da rod zavisi i od sorte ove biljke, i od toga na kojoj se njivi nalazi, jer je na neke površine kiša ovog leta pala, dok su pojedine lokalni pljuskovi zaobišli. Nedeljkove uskoro očekuje žetva suncokreta koji bi, prema njihovim očekivanjima, mogao da spasi sezonu.
– Suncokret dobro podnosi sušu i verujemo da će biti dobar rod, mada je još neizvesno. Ono sa čime smo zadovoljni jeste pšenica. Ove godine prosečan rod je četiri tone po jutru, otprilike toliko smo imali i prošle godine – ističe Nedeljkov.

 

Žito nije zakazalo, a posledice nije ostavio ni prošlogodišnji problem koji su imali sa miševima.
– U decembru smo imali problema sa poljskim miševima, pa smo dva dana proveli na njivama kako bismo se izborili sa njima. To se ranijih godina nije dešavalo, ali uspeli smo da spasemo rod – napominje naša sagovornica.
Da je soja pretrpela najveću štetu, a kukuruz podbacio potvrdio nam je i direktor Produktne berze u Novom Sadu, Žarko Galetin. On za Danas kaže da će se posledice ovogodišnje suše na kukuruz osetiti ne samo u Srbiji već i na celom evropskom tržištu. Uprkos suši, koja je zakačila veliki deo Evrope ovog leta, Galetin smatra da će na svetskom tržištu biti relativno dobra ponuda kukuruza. (Danas)