недеља, 28 априла, 2024
vesti online

KRENULI PREKO ŠIDA Hrvati primili prve izbeglice

U Šid su tokom noći pristigle prve izbeglice koje su promenile rutu za odlazak u Zapadnu Evropu. Oni su se uputili ka hrvatskoj granici, a mediji javljaju da su u Hrvatsku ušli preko Tovarnika. Biće upućeni u prihvatilište kod Zagreba.

Noć kod graničnog prelaza Horgoš

Noć kod graničnog prelaza Horgoš, Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Prva grupa izbeglica stigla je jutros u Tovarnik u Hrvatskoj, javila je televizija N1 pozivajući se na svoje reportere na licu mesta.

Oni su u Hrvatsku ušli pošto su autobusom iz Preševa, na jugu Srbije, prevezeni u Šid, odakle su pešice preko kukuruzišta ilegalno ušli u tu zemlju. U Tovarniku je, kako javlja N1, spreman županijski štab za zaštitu i spasavaje i ekipe Crvenog krsta.

Policija navodi da će oni biti registrovani i prebačeni u prihvatni centar u blizini Zagreba. Portparol Vukovarsko-sremske županije je potvrdio da je grupa izbeglica ušla na teritoriju Hrvatske, ali nije precizirao njihov broj.

Frans pres sa lica mesta javlja da su na autobuskoj stanici u Šidu migranti pokušali malo da se odmore posle dugog puta autobusom koji je sinoć pošao iz Preševa. Više njih nije znalo za Hrvatsku, ni gde se nalaze. Jedan je pitao jel sad treba da idu na neki brod.

Hrvatski mediji preneli su i da je nekolicina pojedinaca, između sedam i deset osoba, uhapšeno nakon što su se odvojili od glavne grupe i ilegalno ušli u Hrvatsku prelazeći granicu preko polja i njiva.

Oni se, kako se navodi, trenutno nalaze u policijskoj stanici u Tovarniku, gde se čeka dolazak prevodioca.

U Šid su jutros iz Preševa stigla dva autobusa sa izbeglicama, koja su krenula prošle noći, a očekuju se još tri, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. (Alo)