петак, 19 априла, 2024
vesti online

Dokaz: Gardiste su ubili

FORENZIČKA 3D rekonstrukcija događaja od 5. oktobra 2004. nedvosmisleno je pokazala da gardista Dragan Jakovljević nije pucao u sebe. To praktično znači da je njega i Dražena Milovanovića ubila treća osoba. Pravni zastupnici porodica nastradalih vojnika zatražili su da se ova rekonstrukcija uvrsti kao dokaz ili da se uradi nova.

Direktor Centra za forenzička istraživanja Nenad Šipka kazao je da je, na osnovu postojećih tragova, ta tehnika 100 odsto verno prikazala sve ono što je nađeno na licu mesta u kasarni na Topčideru. U izradi animacije korišćeni su spisi i zapisnici dobijeni od advokatske kancelarije.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu vojnog objekta „Karaš“ u Beogradu. Vojni istražni organi posle nekoliko meseci istrage zaključili su da je reč o ubistvu i samoubistvu, dok je Državna komisija, koja je osnovana ubrzo posle toga, zaključila da je reč o dvostrukom ubistvu.

U Višem tužilaštvu u Beogradu još traje predistraga o ovom događaju. Advokat porodica dvojice gardista Olgica Batić izjavila je u utorak na konferenciji za novinare da očekuje da se u ovom slučaju sasluša Vuk Jeremić, jer su to još prošle godine tražili od Tužilaštva, ali da ne zna da li je to i učinjeno. Jeremić je u to vreme služio civilni vojni rok u kabinetu predsednika Borisa Tadića.

– Bivši načelnik Generalštaba Branko Krga svojevremeno je rekao da mu je nejasno kako to da ga je o pogibiji gardista prvi obavestio Jeremić, savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića – rekla je Batićeva. – Zato smo tražili da se on ispita, jer smatramo da ne treba ništa skrivati, već da izjave treba da daju i budu saslušani svi koji su na neki način povezani s tim predmetom.

* Do istine uz pomoć savremene tehnologije

Ona je ponovila da je saslušanje Jeremića predloženo na osnovu zapisnika o saslušanju Branka Krge, koji je, kaže, nedvosmisleno rekao da mu je način saopštavanja, kao tadašnjem načelniku Generalštaba, „bio u najmanju ruku prilično čudan“.

– Krga je o svemu što se desilo 5. oktobra 2004. saznao od savetnika predsednika Srbije, jer je bio van zemlje – navodi Batićeva. – Načelnika Generalštaba obaveštava neko iz Andrićevog venca, a ne neko iz Vojske, ne Generalštab. To je tvrdnja Branka Krge, ali ako on to već tvrdi, trebalo bi saslušati Jeremića, kako bi se proverila tačnost tih navoda, i, ukoliko je to tačno, treba saznati odakle informacija Jeremiću i ko ju je njemu prosledio.

Advokati nastradalih gardista rekli su i da je pitanje za Tužilaštvo zašto Jeremić do danas nije saslušan na te okolnosti. *Novosti)