понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

KOCKANJE SA VELIKIM ULOGOM Da li najjača zemlja sveta polako gubi strpljenje za Erdogana?

Najnovije i neočekivaje akcije tuskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana mogle bi da naprave ozbiljnu štetu odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

Redžep Tajip Erdogan

Foto: Tanjug/APRedžep Tajip Erdogan

Ova nedelja donela je pravu seriju drame u diplomatskim odnosima SAD i Turske, dva najjača NATO saveznika. Nakon zatvaranja drugog zaposlenog u Turskoj u jednom od svojih konzulata, američka misija je izjavila da će prestati da obrađuje zahteve za neimigrantske vize. U roku od nekoliko sati, ambasada Turske u Vašingtonu je na sličan način objavila da će i ona prestati da obrađuje zahteve za građane Amerike.

Potezi su nastavak već započetih prepucavanja još od prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara u Turskoj, za koji vlada u Ankari upire prstom u Vašington, odnosno u Fetulaha Gulena koji se nalazi u Pensilvaniji, a kojeg Amerikanci odbijaju da izruče. Prema pisanju američkih medija, pristup Amerike bio je da ignoriše dnevne optužbe koje su se iznova pojavljivale na naslovnim stranama gotovo svih medija u Turskoj.

Kongres SAD

Foto: WikipediaKongres SAD

Odnosi dva saveznika su neko vreme bili na silaznoj putanji. Turci su uznemireni jer su SAD pružile podršku sirijskim Kurdima protiv Islamske države u Siriji. Uz to, Ankara je u sukobu sa SAD zbog zatvaranja tursko-iranskog biznismena i zamenika predsednika turske banke, zbog optužbe da je upotrebio američki bankarski sistem kako bi zaobišao sankcije protiv Irana.

Na kraju, već više od godinu dana Erdogan zahteva od Amerike izručenje propovednika Fetulaha Gulena, kojeg smatra odgovornim za organizaciju vojnog udara, nakon kojeg su krenule masovne čistke širom zemlje.

Međutim, pitanje je zbog čega Erdogan rizikuje razlaženje od najmoćnije zemlje sveta i jednog od najbližih saveznika?

Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp

Foto: Tanjug/APRedžep Tajip Erdogan i Donald Tramp

Pojedini mediji u Americi pišu da bi to moglo da ima veze sa Erdoganovom domaćom politikom, zarad koje koristi međunarodne odnose kao pogodnu alatku, a da mu je više prethodnih administracija davalo previše na važnosti. Ipak, Turska svakako nije nebitna Americi i njenim zapadnim saveznicima, s obzirom da je ogromna vazduhoplovna baza u južnoj Turskoj najaktivnija lokacija u borbi protiv ISIS-a. Štaviše, pre manje od dve nedelje predsednik Donald Tramp je na sastanku sa Erdoganom u Njujorku glasno hvalio da tursko-američki odnosi nikad nisu bili bolji.