петак, 17 маја, 2024
vesti online

DIGITALIZACIJA

Digitalizacija traži veća ulaganja u obrazovanje

Jedna od najvećih slabosti Srbije u tranziciji ka digitalnom društvu povezana je sa nedovoljnim sredstvima koje država odvaja za visoko obrazovanje.

Piše: U. Miletić

Beograd 17. oktobar 2017. 21:16

Digitalizacija traži veća ulaganja u obrazovanje

ilusttracijaFoto: EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Što dovodi do nedostatka adekvatnih ljudskih resursa u odgovarajućim regulatornim telima i nedovoljnog učešća stanovništva sa visokim obrazovanjem u ukupnoj populaciji – glavna je poruka sa juče održane konferencije Fridrih Ebert fondacije na temu „Digitalna transformacija i tržište rada“.

Kako je istaknuto, nizak nivo saradnje između poslovnog i akademskog sektora i nedostatak motivacije za poboljšanje ove saradnje predstavlja značajnu pretnju za uspešno prilagođavanje obrazovnog sistema Srbije potrebama razvoja digitalnog društva. Ipak, pozitivni pomaci ogledaju se u tome što je usvojen Zakon o telekomunikacijama i drugim digitalnim uslugama koji je usaglašen sa regulativama EU, ali i u tom domenu postoje problemi sa sporom primenom usvojene regulative.

Direktorka Fridrih Eberta za Srbiju i Crnu Goru Ursula Koh-Laugvic ocenila je da Srbija danas mora da brine o budućnosti digitalizacije tržišta, bez obzira na to kada će priključiti Evropskoj uniji.

povezane vesti