понедељак, 29 априла, 2024
vesti online

КИНА ЗНА ШТА ЋЕ БИТИ И ЧЕКА: Припреме за колапс долара и рат валутама

Финансијски систем деноминован у америчком долару је почео да приказује пукотине широм света, а ове пукотине се повећавају, истиче једно од највећих кинеских дигиталних издања, Феникс, додајући да је ово лекција за долар чији је крај убрзан губитком поверења у америчку валуту.

Илустрација (Фото: metronews.ru)

Према овом чланку, последњих година су земље које се противе Америци активно тражиле могућности за стварање резервне валуте и напуштање долара.

“Трговина нафтом између Русије и Кине је већ остварена без учешћа долара: ове земље су интензивирале извлачење ресурса и почеле да купују више злата како би се припремиле за колапс америчке валуте,“ наводи овај портал.

Тенденција напуштања долара јасно указује на разноликост светских валута које га могу заменити, као што су евро и кинески јуан.

Аутор је подсетио да, након изласка САД из нуклеарног споразума са Ираном, Европска унија намерава да купује нафту без коришћења долара.

Након што су Русија и Кина одлучиле да пређу на коришћење јуана уместо долара, талас “дедоларизације“ је прекрио свет, каже аутор овог рада. Иран, Венецуела, Ангола, Индонезија, Малезија, Тајланд и Пакситан су већ изразили жељу да напусте долар или смање његову употребу у трговини нафтом и другим финансијским трансакцијама.

У исто време, будући да је он главна резервна валута у свету, долар може утицати на ову ситуацију кроз SWIFTсистем и индиректно контролисати плаћања међународних банака. То јест, ако једна од главних економија на свету жели да се ослободи контроле долара, она ће одмах бити подвргнута ограничењима наметнута SWIFT-ом, што ће спречити трансакције са другим земљама.

Како се наводи у овом издању, ово је један од разлога који је навео Русију да проучи начине за обављање трансакција у националној валути.

“Русија схвата да је, под притиском петродолара, њена економија у опасности да буде угушена,“ цитирајући књигу “Рат валутама“ Џима Рикарда. У овом контексту, аутор предлаже стварање “глобално конкурентне и златом подржане валуте која је довољно јака да превазиђе систем долара.“(PRAVDA)