петак, 19 априла, 2024
vesti online

Вредност Агрокорових компанија три пута мања од дуга

ЗАГРЕБ – Вредност компанија које су у систему концерна Агрокор је чак три пута мања од дугова, будући да је око 140 компанија процењено на око 18,5 милијарди куна (2,5 милијарди евра), док дуг износи 57 милијарди куна (7,7 милијарди евра).

Ванредна управа Агрокора је коначном проценом вредности свих компанија унутар тог концерна обухватила преко 140 компанија, а процењена је вредност и две српске компаније у власништву Агрокора – Фрикома на 164,7 милиона евра а Дијаманта на 87 милиона евра, преноси хрватски портал „24 сата”.

Према таблици се може закључити да је највреднија хрватска Агрокорова компанија Јамница, будући да вреди 494 милиона евра. За њом следи Ледо са 281 милиона евра вредности, Беље с 276 милиона евра, док је Конзум тек на четвртом месту с 209 милиона евра.

Сам Агрокор д.д, као кровно друштво, процењен је на нула куна, док је у иностранству највреднији Меркатор процењен на 878 милиона евра.

Укупно су све компаније и у Хрватској и изван ње процењене на 26 милијарди куна (3,47 милијарди евра).

Повериоцима који преговарају о нагодби у сарадњи са ванредном управом ће, међутим, бити доступна вредност компанија од око 18,5 милијарди куна (2,5 милијарди евра), јер за оне фирме у иностранству, које нису под ванредном управом, треба одузети њихов дуг који такођеније под леx Агрокором нити део нагодбе, а који износи око милијарду евра. (POLITIKA)