недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Kijev je u plamenu, a na Krimu pale zastave EU i sanjaju o prisajedinjenju Rusiji

Dok se na ulicama Kijeva vodi pravi građanski rat za pravo Ukrajinaca da nastave pregovore sa Evropskom unijom i tako se odvoje od nekadašnje matice – Rusije, Sergej Šuvajnikov, visoki predstavnik Krimskog parlamenta, protestuje u Simferopolu i drugim gradovima, paleći zastave Evropske unije i optužujući Ameriku i NATO za ukrajinske probleme.

Ukrajina je podeljena na prozapadni deo odan EU i istok koji je naklonjeniji Rusiji

Ukrajina je podeljena na prozapadni deo odan EU i istok koji je naklonjeniji Rusiji

Svoju borbu za odbranu Rusa vodi iz oronulog podruma zgrade na periferiji Simferopola, koji je sam nazvao “bunkerom”. Na zidu “kancelarije” je, između ostalog, plakat sa mapom Krima preko koje je medalja iz Drugog svetskog rata sa simbolom komunizma – srpom i čekićem i natpisom “U zajednici sa Rusijom”.

Šuvajnikov tvrdi da su ruski jezik i kultura izloženi torturi u Ukrajini.

– Ovo je rezultat političke odluke da se negiraju Rusi, a jezik im je glavni identifikator ruske nacionalnosti, ruske nacije, ruskog naroda. Oduzeti pravo da kažemo deci i mladim ljudima da su Rusi. Ovo je zapravo uništavanje ruske nacionalnosti, koncepta ruskog naroda Ukrajine – kaže Šuvajnikov, koji predvodi organizacije Kongres ruskih zajednica i Ruski front.

Krim je jedini region u Ukrajini gde su Rusi većina, čak 60 odsto od dva miliona stanovnika. Od 18. veka, pa sve do pre 60 godina, Krim je pripadao Rusiji. Neki kažu da postoji namera da to ponovo bude tako.

Brojne pro-ruske organizacije pozivaju na „jačanje autonomije Krim“ u slučaju da vlada predsednika Viktora Janukoviča nađe neko kompromisno rešenje sa opozicijom. Cilj pro-ruskih grupa jeste da Ukrajina ostane u orbiti Moskve i da se spreči njena integracija sa Evropskom unijom. (Blic)