"Ne zovem ja čelnika režima džabe nepomenikom": Jovo Bakić za Danas o prijavi pretnji PEN-u 1Foto: Medija centar

Sociolog Jovo Bakić zbog svojih javnih nastupa dobija pretnje već četiri godine, ali je posle poslednje kampanje pripadnika vlasti na podsticaj pisca Marka Vidojkovića sve dokumentovao i prijavio Međunarodnom udruženju pesnika, esejista i književnika PEN.

Međunarodni PEN je sa domaćim udruženjem izario ozbiljnu zabrinutost zbog kontinuiranog uznemiravanja Bakića i pozvao državne funkcionere i provladine pristalice da odmah sa tim prekinu.

Bakić za Danas kaže da će se i posle najnovijih napada ponašati kao i do sada.

– O pretnjama koje sam imao, uglavnom nisam obeveštavao domaću javnost i nisam prijavljivao policiji. Ne zato što nemam poverenja u policiju, u časne policajce imam, nego zato što nemam poverenja u kompletan sistem. Džabe i ako časni policijaci obave svoj posao, šta s tim onda. Meni je ovaj režim odavno potpuno jasan, i s njim jedino kad moram imam posla. A on je takav da građanin sa njim mora da ima posla, što je samo po sebi nenormalna situacija – kaže on.

Pretnje su počele pre četiri godine nakon intervjua NIN-u u kojem je osudio nacionalistički stav srpskih vlasti i veze između kriminalnih organizacija i predstavnika vlasti.

Istog dana predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare tražio da se protiv njega Bakića pokrene krivična istraga, a RTS je objavio montiranu verziju intervjua u kojoj je Bakić lažno naveden da izgleda da poziva na nasilje.

Predistražni postupak pokrenut je 14. juna 2019. i odmah obustavljen nakon što je Bakić policiji dao kopiju svog intervjua. Ipak, nastavljeni su verbalni napadi na Bakića od strane članova vladajuće SNS i provladinih tabloida.

– Bilo je pretnji i ranije, ali su mi izgledale uglavnom kao neozbiljne. Bilo je i pisama koja vam stignu na fakultet, poruka preko mejla. Nisam ih smatrao ozbiljnim i mislim da nisu ni bile. Kad čovek javno nastupa, mora da bude spreman na neprijatnosti i to ne samo u Srbiji, a u njoj naročito. Prosto je to tako. Vi nekad svojom pojavom možete da nervirate labilnijeg čoveka koji onda bude spreman na pretnje i što-šta drugo. To se dešava i u društvima koja su uređenija od ovog u kojem mi živimo. I ovo pre četiri godine je već bilo nenormalno ali sam smatrao da ne treba ništa da radim tim povodom – opisuje on.

Kako dodaje, pre četiri godine ni međunarodna javnost nije bila nešto naročito zainteresovana da obraća pažnju na protivnike ili kritičare režima nemomenika (Aleksandar Vučić, prem, aut).

– Danas je to drgačije. Možemo da ulazimo u razloge zašto je to tako. Da li se strpljenje sa takvim režimom istanjilo ili je možda i ovaj pritisak građana pokazao da mora da se računa i sa nekim drugim ljudima a ne samo sa nepomenikom. U svakom slučaju, danas je međunarodna javnost značajno osetljivija na ono što se zbiva u Srbiji. I to je s jedne strane dobro jer ljudi mogu da računaju na vid zaštite, a s druge strane opet mi smo kao zemlja u kolonijalnom statusu. Sada je jedan kolonijalni upravnik 11 godina upravljao po želji onih koji su mu pomogli da dođe do vlast i da se održava na njoj, a sada se traži drugi kolonijalni upravnik ili upravnici. I to je tuga koja obuzima sociologa i građanima kada to gleda – ukazuje Bakić.

Prema njegovim rečima, Marko Vidojković je primetio poslednju kampanju i pitao me da li imam pretnje.

– Rekao sam mu da imam i poslao mu ponešto. I on je rekao: „Čoveče pa moraš to da prijaviš Međunarodnom PEN-u“. On me podstakao da sve to uradim. Prijavio sam sve i njima sam dostavio ono što se inače dostavlja policiji i opisao čitava događanja u poslednje četiri godine. Jer sve ovo što se sada zbiva je samo nastavak i kulminacija onoga što je započelo pre četiri godine – ističe on.

Kako objašnjava, sada je interesantnije jer dve-tri godine nije imao naročito česta pojavljivanja u javnosti.

– A onda je snimljen propagandni film, koji je Željko Mitrović (vlasik PINK televizije prim. aut) prvo na svom Tviter nalogu pustio 7. maja, a onda je to na Pinku prikazivano ne znam koliko puta. Tu su istrgnute iz konteksta reči koje sam rekao pre četiri godine i to se danima po svim tabloidima orkestrirano pojavljivalo kao Bakić želi krv na ulicama Beograda što naravno nikada nisma rekao. Dokumentovano sam sve i poslao Međuinarodnom PEN-u iz jednog jedinog razloga, ako bi mi se nešto desilo međunarodna kulturna i politička javnost bi znala da je isključivo režim odgovoran za to – objašnjava Bakić.

Na pitanje očekuje li neku reakciju vlasti ili nastavak dosadašnje prakse, odgovara da računa da će nastaviti.

– Možda će ovo ignorisati, ali će prvom prilikom kad im se ukaže potreba koristiti ono što su do sad koristili. Jednostavno, ne zovem ja čelnika režima džabe nepomenikom. On je nepomenik koji u službi ima brojne besprizornike od kojih se svašta može očekivati – kaže on.

Naš sagovornik ukazuje i na izveštavanje o reakciji Međunarodnog PEN.

– Tabloidi nisu ništa objavili o tome. I ako objave to će biti da sam strani plaćenik itd. S druge strane, tri medija koja nisu pod kontrolom nepomenika, vaš, NovaS i N1 objavili su na portalima. Televizije reč nisu rekle u svojim informativnim emisijama. I to dosta govori takođe o stanju politike u Srbiji. Nešto što bi trebalo da bude vrlo korisno za opoziciju, nije za nju korisno pošto se deo opozicije ograđivao od mene, deo me osuđivao maltene utrkujući se sa režimom ko će jače i boilje, a deo je prećutao. Sad je vrlo neprijatno suočiti se sa ovom činjenicom kada imate podršku domaćeg i međunarodnog PEN-a a zapravo ste se ograđivali i osuđivali nekoga – navodi on.

Kako zaključuje, to puno govori o politici u Srbiji, stanju opozicije i stanju ljudskih prava u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.