уторак, 30 априла, 2024
vesti online

Italija preti da će blokirati brodove koji prevoze migrante

Italijanski zvaničnici rekli su da je njihova vlada saopštila Evropskoj komisiji u Briselu da razmatra mogućnost zaustavljanja brodova koji nisu registrovani u Italiji da iskrcavaju migrante koji su spaseni dok su pokušavali da pređu Sredozemnom more putujući iz Libije.

Ovaj dramatičan potez dolazi nakon što je gotovo 11.000 tražilaca azila i ekonomskih migranata, većinom iz afričkih nacija, stiglo do italijanske obale u periodu od četiri dana iz ratom razorene Libije. U pismu upućenom Komisiji, italijanski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Mauricio Masari, rekao je da je situacija postala „neodrživa“.

Na sastanku u sredu, Masari je obavestio Dimitrisa Avamopulosa, evropskog komesara za migracije, da njegova vlada sada razmatra odbijanje prava na iskrcavanje za sve brodove koji ne nose italijansku zastavu ili koji nisu deo misije EU za sprečavanje i spašavanje u Mediteranu.

Libija kao kapija Evrope za migrante

Italijanski premijer Paolo Gentiloni optužio je partnerske nacije u EU da „okreću glavu“ i da ne rade dovoljno kako bi pomogle Italiji po pitanju talasa migranata koji prelaze Mediteran. Libija je postala glavna kapija Evrope za migrante i izbeglice iz zemalja širom podsaharske Afrike, kao i sa Arabijskog poluostrva, Egipta, Sirije i Bangladeša.

Iako mnogi od njih beže od rata i progona, većina onih koji koriste Libiju pokušavaju da pobegnu od siromaštva. Italija je postala glavno odredište za sve one koji budu spaseni nakon što su zaplovili sa obala Libije. Spasene izbeglice obično bivaju pokupljene brodovim čije operacije vode ili finansiraju dobrotvorne i nevladine organizacije.

Intenzivna rasprava rasplamsala se u Italiji po pitanju toga da li su brodovi koji većinmom operišu pod kontrolom međunarodnih nevladinih organizacija u „istom timu“ sa krijumčarima ljudi i da li nenamerno omogućavaju da se trgovima nastavi.

Arhiva - Migrantima i izbeglicama pomažu pripadnici NVO Proaktiva open amrs, dok njihov prepunjeni brod plovi bez kontrole Mediteranskim morem oko 21 milje daleko od libijske obale, 3. februara 2017.

Arhiva – Migrantima i izbeglicama pomažu pripadnici NVO Proaktiva open amrs, dok njihov prepunjeni brod plovi bez kontrole Mediteranskim morem oko 21 milje daleko od libijske obale, 3. februara 2017.

Gotovo 11.000 stiglo u četiri dana  (glasamerike)