уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

Istorijska presuda

Britiš petroleumu

Istorijska presuda: „Britiš petroleumu“ kazna od 21 milijarde dolara zbog izlivanja nafte

Britanski energetski gigant „Britiš petroleum“ (BP), platiće rekordnih 20,8 milijardi dolara kako bi podmiro zahteve američke vlade zbog štete koje je izazvalo izlivanje nafte 2010. godine u Meksičkom zalivu, izjavila je danas šefica američkog ministarstva pravde, Loreta Linč.

– Ova istorijska odluka je snažan i dostojan odgovor na najgoru ekološku katastrofu u američkoj istoriji – rekla je Linč na konferenciji za novinare, prenosi agencija AFP.
– „Britiš petroleum“ je dobio kaznu koju zaslužuje, a koja istovremeno obezbeđuje neophodnu kompenzaciju za štete nanete životnoj sredini i privredi zalivskog regiona – dodala je ona.

 
Do jedne od najgorih ekoloških katastrofa koje su zadesile SAD dovela je eksplozija na

bušotini „Dipvoter horajzon“, u kojoj je poginulo 11 ljudi, nakon čega su se milioni barela nafte izlili u vode Zaliva.
Bilo je potrebno 87 dana da se zaustavi curenje nafte na oko 1.500 metara ispod nivoa mora na obali Luizijane.
– S ovom nagodbom, savezne, državne i lokalne samouprave i zajednice zalivskog priobalja imaće sredstva da naprave značajan napredak u pravcu obnavljanja ekosistema, privrede i preduzeća u regionu – rekla je ministarka trgovine Peni Priker.

 

 

U jednoj od najgorih eksplozija na bušotinama poginulo je 11 ljudi

Ovo je najveća nagodba s jednim entitetom u istoriji američkog pravosuđa.
Odluka saveznog suda uključuje, između ostalog, sledeće uplate BP-a: 5,5 milijardi dolara kazne po Zakonu o čistoj vodi, što je najveća civilna kazna u istoriji prava o životnoj sredini, a većina tih sredstava biće usmerena u obnovu.
Pored toga, 8,1 milijardi dolara je predviđeno za štetu nanetu prirodnim resursima, što uključuje i jednu milijardu dolara za koju se BP već obavezao da će platiti za rano saniranje štete, a platiće i još 700 miliona dolara ako su utvrde dodatne štete načinjene prirodnim resursima.
Sud je razrezao i 600 miliona dolara kazne na ime drugih potraživanja, uključujući troškove procene štete nanete prirodnim resursima, i druge rashode.
Britanski energetski div je već ušao u zasebne sporazume, prema kojima će platiti 4,9 milijardi dolara vlastima pet zemalja Zaliva, i do jedne milijarde dolara stotinama organa lokalnih samouprava na ime potraživanja za ekonomske štete koje su pretrpeli usled izlivanja nafte.