четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Podela Kosova je suluda ideja

Lider Samostalne liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Slobodan Petrović govori za Danas o formiranju tamošnje vlade

Podela Kosova je suluda ideja

* Dijalog je uvek dobar i potreban, ali mislim da je on morao da počne mnogo ranije * Srbi ne bi trebali da se raduju zbog ZSO, jer ne znaju šta time dobijaju, a šta gube

Ne znam kako bi to Dačić delio Kosovo, jer ako misli da sever Kosova pripadne Srbiji, a južno od Ibra Kosovu, onda je to suludo iz nekoliko razloga i svakako može da dovede do novog sukoba – rekao je u razgovoru za Danas lider Samostalne liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Slobodan Petrović.

Piše: Miloš D. Miljković

Kosovska Mitrovica 09. avgust 2017. 14:00

Podela Kosova je suluda ideja

Foto: Stefana Savić

* Kako komentarišete inicijativu predsednika Aleksandra Vučića o pokretanju šireg dijaloga o Kosovu? Kako je na pomenutu inicijativu reagovala javnost na severu Kosova?

– Dijalog je uvek dobar i potreban, ali mislim da je on morao da počne mnogo ranije. Plašim se da smo dovedeni pred svršen čin i da sad treba da podelimo odgovornost za nešto što će se dešavati u budućnosti. Mislim da su Srbi sa Kosova morali da budu uključeni pre svega i u Briselski dijalog, jer smatram da je mnogo toga izgubljeno i propušteno time što tamo nije bilo kosovskih Srba koji pre svega znaju šta su naši životni problemi.

* Hašim Tači nedavno je izjavio da će se, nakon formiranja Vlade, lično zalagati za formiranje Zajednice srpskih opština. Zbog čega kosovska vlada toliko odugovlači sa formiranjem pomenute zajednice i koliko je njeno zasnivanje moguće u skorije vreme?

– Nisam baš siguran da bi trebalo da se Srbi previše raduju toj ZSO, jer mi ne znamo šta ćemo njome dobiti, a šta izgubiti. Mi još ne znamo koja su ovlašćenja ZSO, jer imamo dva dijametralno suprotna tumačenja Beograda i Prištine o njenim ovlašćenjima. Mislim da je pre svega trebalo da dođe do objašnjenja koja će biti ovlašćenja ZSO, pa tek onda da se priča o njenom formiranju. Najgore je što se o toj istoj Zajednici srpskih opština najviše priča za vreme predizbornih kampanja.

* Šta mislite o ideji razgraničenja (podele) Kosova koju zagovara ministar spoljnih poslova Ivica Dačić?

– Ne znam kako bi to Dačić delio Kosovo, jer ako misli da sever Kosova pripadne Srbiji, a južno od Ibra Kosovu, onda je to suludo iz nekoliko razloga. Prvo, duplo više Srba živi južno od Ibra; Drugo, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica, Arhangeli i sve što je srpsko i vredno u kulturnom, duhovnom i bilo kom drugom smislu, nalazi se južno od Ibra. Treći razlog je taj što svako menjanje granica na Kosovu dovodi do sukoba. Kosovo četiri godine ne može da izglasa sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom jer neki tvrde da je time oštećeno za stotinak hektara, pa je neozbiljno misliti da će Albanci lako odustati od severa Kosova. Ukoliko bi do podele došlo, ko bi onda mogao da spreči Kosovo da se ujedini sa Albanijom i zato mislim da je to nemoguće i neizvodljivo, kada su u pitanju srpski i kosovski interesi.

* Kakvo „trajno rešenje“ za pitanje Kosova bi moglo da zadovolji interese Srba na severu?

– Kako sam već rekao, duplo više Srba, dakle oko 80.000, živi u sredinama južno od Ibra, tako da ne znam zašto bi morali da budu zadovoljeni interesi Srba na severu Kosova, a ne onih koji žive u Gračanici, Goraždevcu, Štrpcu i Šilovu. …. (Danas)