Iran: Umrla devojčica posle navodnog napada policije za moral

  • Rut Komerford
  • BBC Njuz
Na snimcima nadzornih kamera koje su objavile iranske vlasti vidi se kako devojčicu izvlače u iz voza u nesvesnom stanju 1. oktobra

AUTOR FOTOGRAFIJE,IRNA

Potpis ispod fotografije,Na snimcima nadzornih kamera koje su objavile iranske vlasti vidi se kako devojčicu izvlače u iz voza u nesvesnom stanju

Iranska tinejdžerka, koja je pala u komu posle navodnog sukoba sa policijom za moral, preminula je ranije ovog meseca, objavili su državni mediji i aktivisti u toj zemlji.

Armita Geravand, 16-godišnja devojčica, kolabirala pošto je ušla u voz u stanici metroa 1. oktobra ove godine.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava optužili su policiju za moral za napad na devojčicu zbog toga što nije nosila hidžab, ali zvaničnici kažu da je ona kolabirala.

Umrla je u subotu ujutru zbog „oštećenja mozga“, prenela je državna agencija Irna.

Agencija Borna, koja se povezuje sa Ministarstvom omladine, navodi da je Armita preminula posle 28 dana „intenzivnog bolničkog lečenja“.

Armitini roditelji nisu to potvrdili.

Ali, iz Hengava, norveške grupe za zaštitu ljudskih prava, koja se pretežno bavi položajem Kurda u Iranu, saopštili su da su dobili izveštaj u kojem se ističe da je ova devojčica „poslednja žrtva prisilnog nošenja hidžaba i da je umrla posle 28 dana u bolnici“.

Iz te ogranizacije zatražili su istragu od nezavisnog medicinskog tima Lekara bez Granica i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

„Iran je pokušao da izmeni narativ o umešanosti vlade u njenu smrt“, tvrde iz ove grupe.

Mnogi Iranci ovaj slučaj porede sa smrću Mahse Amini, mlade žene koja je preminula tokom septembra 2022. u pritvoru, gde ju je odvela policija za moral zbog tvrdnji da je „nepropisno“ nosila hidžab.

Ona je preminula posle tri dana u komi, a njena smrt pokrenula je proteste protiv režima širom zemlje, koji traju i danas.

Stotine ljudi je ubijeno, a hiljade su uhapšene u nasilnom odgovoru bezbednosnih službi na proteste.

Armita Gerevand je „udarila potiljak glave o ivicu platforme metroa“ kada je kolabirala na stanici Šohada u Teheranu, prema izveštaju agencije Irna.

„Nažalost, pala je u komu koja je trajala neko vreme usled oštećenja mozga. Umrla je pre nekoliko minuta“, dodaje se.

Iz Hengava kažu da je Armita „pala u komu posle napada specijalnih službi koje sprovode pravila o obaveznom nošenju hidžaba“.

Direktor Teheranskog metroa je prethodno negirao da je bilo „bilo kakvog verbalnog ili fizičkog sukoba“ Armite sa „putnicima ili zvaničnicima“.

Snimci nadzornih kamera, koje su objavile iranske vlasti, prikazuju Armitu sa nepokrivenom glavom kako ulazi u voz sa još dve devojčice.

Nekoliko trenutaka kasnije, jedna od njih izlazi unazad iz voza i saginje se.

Ona i nekoliko drugih putnika su nosili Armitu bez svesti, držeći je za ruke i noge, a onda su je položili na platformu.

Nisu objavljeni snimci iz voza ili ulaza na stanicu.

Hengav je objavio fotografiju Armite na društvenim mrežama dva dana nakon incidenta, a na njoj se vidi kako ona leži u krevetu sa zavijenom glavom i deluje da je intubirana na aparat za pomoć pri disanju.

U nedelju su lekari proglasili moždanu smrt.

Njen otac Bahman Geravand rekao je za Hengav tada da su doktori rekli da „nema nade za oporavak“.

Hengav je objavio da devojčica nije podvrgnuta nijednoj operaciji od kada je primljena u bolnicu pošto je njeno stanje ocenjeno kao vrlo nestabilno.

Presentational grey line

Pogledajte i ovu priču:

Potpis ispod videa,„Bila je cvet i pretvorila je moj život u baštu“: Priča ožalošćene majke iz Irana

Presentational grey line

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk