понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

ИГРАЊЕ НУКЛЕАРНОМ ВАТРОМ: Ево зашто су бомбардери Б-52 „у приправности“ толико опасни?

Читаве недеље круже противуречни извештаји везани за планове Сједињених Америчких Држава да флоту стратешких бомбардера Б-52, наоружаних нуклеарним оружјем, врате у стање 24-часовне, пуне борбене готовости, што није виђено још од краја Хладног рата.

Б-52 (ВИДЕО)

Сарадник Спутњика Владимир Барсегјан објашњава зашто би такав потез драматично повећао опасност од нуклеарног инцидента.

Првобитни извештај о томе да Вашингтон планира да поново подигне своје бомбардере Б-52, такозване „Стратосферске тврђаве“, наводно због претње коју представља Северна Кореја, сутрадан је оповргао Пентагон. Међутим, у петак, само неколико дана пре посете америчког председника Трампа Јужној Кореји, потпредседник Мајк Пенс поново је поткрепио страхове, рекавши особљу у бази Северне Дакоте у којој се налазе бомбардери Б-52 и локације за лансирање ИЦБМ да „буду спремни“ за могући сукоб са Пјонгјангом.

Нуклеарне суперсиле су, на крају Хладног рата, одустале од 24-часовне борбене приправности нуклеарне муниције. Пре тога, америчке и совјетске бомбе које су летеле дуж граница двеју земаља указивале су на то да су Москва и Вашингтон уложили велики напор да једни друге уплаше. Октобра 1969. године, председник Ричард Никсон одобрио је операцију „Џајант ленс“, која је подразумевала да ескадриле од 18 авиона Б-52 пуних нуклерних бомби лете према Совјетском Савезу преко Арктичког круга, како би покушале да приморају СССР да се повуче у Вијетнаму. План је пропао, а Никcон је три дана касније поништио операцију, али не пре него што су се звона за узбуну огласила у Москви. (PRAVDA)