субота, 27 априла, 2024
vesti online

Хрватска полиција туче мигранте

„Пре десет дана су нам узели сав новац који смо имали, више од 1.000 евра, поцепали су ми пасош и тукли су нас пендреком”, кажу мигранти у изјави за „Гардијан”
Аутор: П. О.четвртак, 16.08.2018. у 13:44

(Фото А. Васиљевић)

„Гардијан” је, наиме, објавио опширну репортажу о мигрантима у БиХ и Хрватској, а у фокус је стављена бруталност хрватске полиције према избеглицама, са сведочењима оних који су смештени у Великој Кладуши а који говоре о разбијеним мобилним телефонима, крађи, насиљу и нападу паса.

Мигранти су новинарима ове медијске куће испричали да ту чекају решење свог статуса или прилику за улазак у Западну Европу.

Наводи се, међутим, да сви они сведоче о насиљу које, како се истиче, није могуће доказати.

„Пре десет дана су нам узели сав новац који смо имали. Више од 1.000 евра. Поцепали су ми пасош и тукли су нас пендреком. Ризикујемо живот у брдима. Не спавамо, можда ћемо умрети. У реду, полиција нас ухвати и врати назад, то разумем. Али зашто нас туку? Зашто нас понижавају”, запитао је један Алжирац у изјави за овај лист.

Истиче се да је у БиХ прошле године ушло мање од 1.000 миграната, а ове је године та бројна много виша, најмање 9.000 избеглица, преноси Танјуг.

Већина их, кажу, долази из Авганистана, Ирана и Сирије, а на путу су између две и три године.

Хрватска полиција демантује наводе да туче мигранте

Загреб негира полицијско насиље над мигрантима. Из тог ресора тврде и да „свим досадашњим случајевима проверавања примљених информација о физичком насиљу полицајаца над мигрантима или одузимања њихове имовине није забележена употреба средстава присиле”, да се поштују основна права и достојанство миграната и да им се омогућава приступ систему међународне заштите.

„Република Хрватска с Босном и Херцеговином има активан и успешан реадмисиони споразум на основу којег се у БиХ враћају особе које су илегално ушле из БиХ”, одговорили су из хрватског МУП-а на питање о (не)законитим враћањима миграната.

(Фото Танјуг)

Кажу да је у прошлој години ухваћено 4.808 особа у незаконитом преласку државне границе, а у првих седам месеци ове године 3.172 особе.

„Дојче веле” (ДВ), пак, додаје да ожиљци и модрице које ти мигранти показују говоре нешто друго, па активисти траже да надзиру полицију.

Наводе да су фотографије претученог Алжирца на друштвеним мрежама прво објавила хуманитарна организација „No Name Kitchen”.

Волонтери ове организације, наводи се, раде с избеглицама у Шиду и Великој Кладуши обезбеђујући им храну, покриваче, одећу и тушеве.

Такође, део су мреже која извештава о насиљу полиције над мигрантима на балканској рути.

На интернет страници ове мреже од почетка 2017. године документовано је око 200 случајева полицијског насиља на границама између Србије и Хрватске, Србије и Мађарске, те БиХ и Хрватске.

„Имамо један или два нова случаја сваког дана. Немамо ни капацитета да забележимо све“, каже Марк Пратлуса, члан ове организације, за овај лист.

Насиље се, како је додао, дешава систематски и то „можете видети сваки дан ако одете у избеглички камп и само питате”.

„Јуче смо били на аутобуској станици, где је након повратка из Хрватске спавало 25 људи, од чега је њих 14 пребијено, неки с поломљеним ребрима”, тврди Пратлуса.

Мигранти враћени на територију БиХ тврде да се хрватска полиција понаша брутално, пише немачки лист.

Једна 47-годишња Иранка с видљивим повредама на лицу, рукама и ногама, каже да су полицајци ударали њу и њеног 14-годишњег сина без икаквог разлога. Такође су им одузели новац, телефоне и лаптоп.

„Током протекле две недеље забележили смо 17 случајева насилног враћања жена из Словеније и Хрватске назад у Босну, од чега је готово половина случајева укључивала и малолетнике”, наводи се у извештају организације „Are You Syrious”, пренео је „Дојче веле”.  (POLITIKA)