You are currently viewing EU smanjuje tehnološku zavisnost od Kine

EU smanjuje tehnološku zavisnost od Kine

Europski čelnici se složili: Moramo smanjiti ovisnost o Kini

Hina

|

Prije sat vremena

21:25, 06. listopada 2023.

Europski čelnici se složili: Moramo smanjiti ovisnost o Kini
Foto: EPA

ČELNICI Europske unije usuglasili su se danas da trebaju ojačati konkurentnost europskog gospodarstva, biti predvodnici u razvoju novih zelenih i digitalnih tehnologija i smanjiti ovisnost o trećim zemljama, u prvom redu Kini. U završnoj deklaraciji neformalnog summita u Granadi čelnici su istaknuli da su pandemija covida i ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022. testirali otpornost Unije i da EU mora ojačati svoju konkurentnost.

Usuglasili su se da EU mora ojačati zajedničko tržište, smanjiti vanjsku ovisnost u digitalnim i zelenim tehnologijama, sirovinama i kritičnim lijekovima i povećati ulaganja u istraživanja i vještine. “Ojačat ćemo našu poziciju industrijske, tehnološke i trgovinske sile, s posebnim fokusom na područja s visokom dodanom vrijednošću u kojima već imamo komparativnu prednost ili možemo postati predvodnik”, navodi se u deklaraciji.

Deklaracija iz Granade trebala bi usmjeravati rasprave u mjesecima koji dolaze o prijedlogu Europske komisije koji bi mogao dovesti do strožih kontrola izvoza i prijenosa tehnologija, osobito onih koje mogu biti upotrijebljene u vojne svrhe.

Istraga o tome imaju li električna vozila iz Kine nepoštenu korist

Komisija planira u suradnji s 27 država članica do kraja godine pripremiti ocjenu postoje li rizici po europsku gospodarsku sigurnost u vezi s naprednim poluvodičima, umjetnom inteligencijom, kvantnom tehnologijom i biotehnologijom.

To je dio Strategije za poboljšanje europske gospodarske sigurnosti koju je Komisija predstavila u lipnju, koja poziva na jačanje europskog unutarnjeg tržišta, poticanje istraživanja, sklapanje savezništava s pouzdanim partnerima i korištenje postojećih zaštitnih alata na području trgovine te razmatranje novih.

Jedan od tih alata je istraga koja bi trebala utvrditi imaju li električna vozila iz Kine nepoštenu korist od državnih subvencija. Europski izvor rekao je da će nakon toga vjerojatno uslijediti druge istrage o kineskom izvozu, na primjer o vjetroturbinama.

Dio debate usredotočit će se na stupanj u kojem su države članice spremne uskladiti svoje politike na području nacionalne sigurnosti i prebaciti neke ovlasti Bruxellesu. Drugi aspekt je mjera u kojoj bi europska tržišta trebala ostati otvorena za strana poduzeća. Zemlje poput Švedske i Nizozemske žele otvorenija tržišta, a druge, poput Francuske, više su fokusirane na zaštitu domaćih proizvođača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?