четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ЕРДОГАН ОКРЕНУО ЛЕЂА ЗАПАДУ, ИЗЛАЗИ ИЗ НАТО: Турска купује С-400, тражи помоћ Путина!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган намерава да изведе своју земљу из НАТО, сматрају аналитичари.

Ердоган и Путин (Фото: Синхуа)

До таквог закључка дошли су након што је Русија јуче, после неколико месеци спекулација, званично потврдила да са Анкаром преговара о испоруци свог напредног ракетног система С-400.

Преговори о цени

Генерални директор руског „Ростека“ Сергеј Чемезов јуче је саопштио да су разговори о продаји моћног противваздушног система (ПВО) у завршној фази.

– Русија и Турска преговарају о испоруци „С-400 тријумф“ ракетних система Анкари. Тренутно се разговара о цени – рекао је Чемезов.

Ту његову изјаву су, међутим, безбедносни стручњаци протумачили као турско окретање леђа НАТО.

– Имајући у виду тренутне односе између НАТО и Русије, Алијанса ће вероватно пробати да спречи споразум између Москве и Анкаре. Савезници ће вероватно бити бесни јер је могуће да се Русија докопа поверљивих војних података НАТО преко свог С-400 система, уколико он буде инсталиран у Турској. Куповина руског ПВО могла би да буде и први корак ка изласку Турске из НАТО – каже турски аналитичар Туран Огуз.

Он подсећа да су односи Анкаре и НАТО знатно погоршани након пропалог пуча у јулу у Турској, за чију је организацију Ердоган окривио САД, некада свог највећег војног савезника.

Да би Турска заиста могла да напусти НАТО наговестио је и турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу још половином августа. Он је тада навео да је његова земља огорчена на Алијансу.

– Морамо сарађивати са осталим партнерима у трговини оружјем јер има НАТО савезника који одбијају да нам продају ПВО или да поделе своје информације о конструкцији тих система са нама. Деловаћемо у складу са потребама националне безбедности – рекао је Чавушоглу.

Међутим, конкретније о војно-техничкој сарадњи између Русије и Турске говори се од октобра прошле године, од Ердоганове посете руском председнику Владимиру Путину. То је била посета помирења након што је у новембру 2015. турска војска оборила руски „сухој“ над Сиријом.

Извори из Анкаре открили су тада да су представници руског произвођача оружја позвани у Турску да дају званичну понуду за С-400, међутим ту информацију све до сада нико није потврдио. (Pravda)