субота, 11 маја, 2024
vesti online

Džejkobson: Sud će biti osnovan možda i u Savetu bezbednosti UN

PRIŠTINA – Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson smatra da će Specijalni sud za ratne zločine OVK biti osnovan ili u Skupštini Kosova ili u Savetu bezbednosti UN.

Bondstil stejt (Foto: Pixabay)

„Razgovarali smo sa mnogim poslanicima i stalno se s njima sastajemo, a ono što očekujemo i od onih koji podrzavaju i od onih koji su su skeptični je da shvate da postoje dve mogućnosti da taj sud bude osnovan u Prištini po zakonima Kosova ili će biti osnovan u Savetu bezbednosti UN u kome su i neke članice koje nisu priznale Kosovo i nisu mu naklonjenje, a igraju jednu ne baš dobru ulogu“, rekla je ona za RTK.

U osnivanju tog suda, ona ne vidi nikakvu lošu stvar, već isključivo činjenicu da će Kosovo moći da korača napred u pravcu evropskih integracija.

Američka vlada je dala do znanja da neće blokirati neki predlog Rusije, ili neke druge države ukoliko taj sud ne bude usvojen u Skupštini Kosova.

Zbog toga smo učinili „nekakav pritisak na vladu Kosova i zbog toga i ja pokusavam da ostanem van unutrašnje politike Kosova“, dodala je Džejkobson.   (Pravda)