четвртак, 2 маја, 2024
IstaknutoTehnologijaVestivesti online

DuckDuckGo,najsigurniji browser

Foto:Shutterstock

DuckDuckGo veb browser konačno je dostupan i na Windowsu u javnoj beta verziji, devet meseci nakon što je lansiran na Mac operativne sisteme.

Kompanija DuckDuckGo je prepoznatljiva po svojoj viziji da korisnicima treba pružiti bezbedno iskustvo veb pretraživanja, poštujući njihovu privatnost i odbacujući praksu prikupljanja ličnih podataka.

 

Pročitajte još

 

Iz kompanije navode da je pregledač DuckDuckGo za Windows opremljen sa skoro svim merama zaštite privatnosti, kao i funkcijama koje su već dostupne na iOS, Mac i Android verzijama.

Kažite zbogom dosadnim iskačućim prozorima

Korisnici ovog pregledača biće pošteđeni od iskačućih prozora koji traže saglasnost za prihvatanje raznih kolačića. Retki su sajtovi koji vas neće „napasti“ čim im pristupite, zahtevajući od vas dozvole koje treba da pruže personalizovano iskustvo.

Za svaki sajt koji posetite, DuckDuckGo će automatski sakriti te prozore i odrediti preference u kojima se maksimizuje privatnost i minimizira broj kolačića koji vas prate.

 

DuckDuckGo ne dozvoljava da vas prate

Prilikom posete određenih veb sajtova, u pozadini se učitava niz skripti koje prate vaše aktivnosti na internetu, IP adresu, pa čak i način na koji koristite miš i pritiskate dugmiće na tastaturi. DuckDuckGo blokira učitavanje tih skripti i time prikuplja čak oko 60% manje podataka nego Google Chrome pregledač.

DuckDuckGo takođe nudi opciju za blokiranja reklama, dok uporedo uklanja delove veb stranica predviđene za reklame, tako ih čisteći od nepotrebnog sadržaja.

Duck Player za Youtube

Duck Player je ugrađeni video plejer koji služi za gledanje Youtube klipova bez napornih personalizovanih oglasa i kolačića. Iako nije potpuno anoniman, jer Youtube uspeva da beleži preglede sa Duck Player-a, nijedan od odgledanih klipova neće uticati na algoritam koji vam preporučuje dalje sadržaj.

 

Istražite

 

Od ostalih opcija, na Windowsu će biti dostupno: „Fire“ dugme koje zatvara sve tabove i briše istoriju pregledanja, skrivanje email adrese prilikom prijavljivanja na naloge i ugrađeni menadžer lozinki.

Ukoliko se odlučite da pređete na DuckDuckGo, dobra vest je da sve šifre i obeležene stranice možete preneti iz nekog drugog browsera.

Iako Windows verzija browsera zaostaje za Mac verzijom u pogledu performansi i određenih opcija, kompanija navodi kako radi na tome da se ove dve verzije izjednače u narednom periodu.

***

Bonus video:  Kako se zaštititi od krađe identiteta na internetu