недеља, 28 априла, 2024
vesti online

CENA AERODROMA LETI U NEBO „Blic“ otkriva kojih 27 kompanija se prijavilo za koncesiju za „Nikolu Teslu“

Za koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla” prijavilo se 27 kompanija, među kojima su i najbolje svetske grupacije iz Nemačke, Francuske, Kine, Rusije, Švajcarske, Indije…

Beogradsku vazdušnu luku u narednih 25 godina između ostalih bi želeli da imaju francuski “Vinci”, nemački “Fraport”, engleski “Manchester Airport Group”, Ciriški aerodrom, ali i mnogobrojni azijski ponuđači. Jedino koga nema, bar po nazivu zemlje, jesu kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za koje se u javnosti šuškalo da će u trci sa francuskim “Vincijem” biti glavni takmaci za “Nikolu Teslu”. Pošto ima i investicionih fondova koji su se prijavili, kao i konzorcijuma, možda se među nekima i nalazi neka od kompanija iz Emirata, ali to je zasad neizvesno, kao što je i neizvesno da li će možda poslati obavezujuću ponudu sredinom godine.

Ono što je izvesno to je da se ne pamti da je za koncesiju za jedan aerodrom vladalo ovako veliko interesovanje. Ako je suditi po pretkvalifikacionom postupku i učešću lidera u ovoj oblasti, onda je beogradski aerodrom prvoklasna svetska investicija. Da nije, jedan francuski “Vinci” verovatno ne bi želeo da ga ima u svom okrilju jer već poseduje 23 aerodroma u Francuskoj, Portugaliji, Kambodži. Tu je i nemački “Fraport” koji polaže pravo na 15 aerodroma u Nemačkoj, Turskoj, Senegalu, Sloveniji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Bugarskoj, Peruu. Prošle godine je „Fraport grupa” ostvarila promet od 2,6 milijardi evra i profit od oko 300 miliona evra. (Blic)