петак, 29 марта, 2024
vesti online

Кинези одустали од куповине чувене америчке ТВ куће

NJUЈОРК – Најбогатији Кинез Ванг Ђијанлин (62) ипак неће купити чувену америчку, пошто је његова понуда вредна милијарду долара поништена, саопштила је „Елдриџ” индустрија, власник продуцентске фирме која је организатор доделе признања „Златни глобус” и Америчких музичких награда.

Куповина „Дик Кларк продакшенса” означила би улазак кинеске компаније у америчку телевизијску продукцију.

Како је известила телевизија Си-Ен-Ен, „Елдриџ” индустрија је навела у саопштењу да је поништила споразум пошто Ђијанлинова „Ванда” група „није извршила своје уговорне обавезе”, пренео је Танјуг.

Очекивало се да ће споразум – који би означио први улазак једне кинеске фирме у америчку ТВ индустрију – бити окончан крајем фебруара. Било је гласина о продужетку рока све до краја марта, али „Ванда” није била вољна или није могла да достави разложан предлог за продужење рока, рекао је за Си-Ен-Ен неименовани извор упознат са дешавањем.

Француска агенција Франс прес је известила да је „Ванда” група „жртва кинеске акције зауздавања иностраних инвестиција”, којом Пекинг настоји да заустави претерани одлив девиза.

Кинези су већ ушли у Холивуд преузимањем „Леџендари ентертејмент” филмског студија који је учествовао у продукцији трилогије „Бетман” и филма „Свет из доба јуре”

Кинеска компанија из сектора забаве је објавила у новембру прошле године да планира да купи продукцијску кућу „Дик Кларк”, што би био најновији у серији потеза кинеског освајања Холивуда. Из „Елдриџ” индустрије су навели у саопштењу да ће „Дик Кларк продакшенс” тужити „Ванду” за трошкове које су претрпели због „неуспешне продаје”.

Портпаролка „Ванда” групе одбила је да коментарише новонасталу ситуацију, пренео је Франс прес.

Неименовани извори су рекли прошле недеље за „Блумберг” да „Ванда” има проблеме да пребаци новац из Кине, који је потребан за куповину америчке продукцијске куће.

„Ванда” група је 2012. године купила компанију „АМЦ ентертејмент холдингс”, власника највећег ланца биоскопа у САД, за 2,6 милијарди долара, а прошле године је преузела и „Леџендари ентертејмент”, филмски студио који је учествовао у продукцији трилогије „Бетман” Кристофера Нолана и гледаног филма „Свет из доба јуре”, за 3,5 милијарди долара.

Компанија „Дик Кларк продакшенс”, која носи име по свом оснивачу, позната је и по чувеној ТВ емисији „Амерички подијум”, која се емитује дуже од од 30 година. Такође, поседује телевизијске права на пренос избора Мис Америке и новогодишњег одбројавања на њујоршком Тајмс скверу. (politika)