четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Ćelija Islamske države na ruskom Kavkazu ponovo preti Rusiji

Teroristička grupa iz Rusije lojalna takozvanoj Islamskoj državi (ID) objavila je novi video snimak u kojem poziva na oružje milione muslimana u Rusiji i poručuje im da izvrše napade na civilne i vladine ciljeve.

Planovi samozvanog kalifa Abu Bakr al-Bagdadija

Foto: Profimedia Planovi samozvanog kalifa Abu Bakr al-Bagdadija

U video snimku objavljenom 6. marta, kavkaski ogranak ID sebe naziva „ratnicima“ globalnog lidera Abu Bakr al-Bagdadija, preneo je sajt RT. U snimku, koji je u međuvremenu uklonjen sa Jutjuba, oni govore ruski.

Video započinje snimkom dizanja u vazduh automobila bombe, što je nedavno u ruskoj republici Dagestan izvršio jedan džihadista.

Teroristi zatim opisuju niz načina na koji žele da ruski muslimani ustanu protiv ruske vlade i izvrše napade na civile.

Kavkaska ćelija ID, koja se u junu prošle godine zaklela na lojalnost Al-Bagdadiju, opisala je u snimku kako nema sopstveni komad teritorije na kojoj bi u Rusiji mogla da sprovodi šerijatske zakone i to navodi kao razlog za napade. Jedan od džihadista u video snimku, Abu Jaser, takođe je opisao namere ćelije da se proširi na ruskoj teritoriji.

Osim pretnji na više jezika, na snimku se vidi i navodno pogubljenje ruskog specijalnog agenta, ali nema zvanične potvrde da se to zaista desilo. (Blic)