субота, 27 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutovesti online

Bezbednosne akcije za Vidovdan

Ilustracija Foto:EPA-EFE/STRINGER

Kosovska policija najavila je pojačane bezbednosne mere za sutrašnji dan, kada vernici islamske veroispovesti počinju da obeležavanju Kurban Bajrama, dok pripadnici srpske zajednice obeležavaju veliki pravoslavni praznik Vidovdan.

„Vodeći se se sutrašnjim datumom i aktivnostima koje povodom obeležavanja Kurban Bajrama na Kosovu koji počinje u ranim jutarnjim časovima (05:00), kao i Vidovdana koji počinje oko (07:00) časova, istog dana, Kosovska policija je preduzela planinske i operativne akcije za upravljanje bezbednosnom situacijom u zemlji“, najavljeno je na zvaničnom Fejsbuk profilu.

Kako navode i ove, kao i prethodnih godina, da bi situacija tekla mirno i bez incidenata, postavljene su neke mere i strateški ciljevi za očuvanje bezbednosti tokom sutrašnjeg dana, prenosi Kosovo onlajn.

 

 

„Priprema i preduzimanje potrebnih planiranja, koordinacije, preventivnih i operativnih mera kako bi se aktivnosti odvijale u normalnim uslovima, povećanje mera bezbednosti za garantovanje javnog reda, mira i bezbednosti, garancija slobode kretanja za sve građane, kontrola i upravljanje saobraćajem na svim glavnim, regionalnim i lokalnim putevima, uključivanje policijskih jedinica da preusmeravaju saobraćaj na putevima gde može doći do prekida saobraćaja, primena ovlašćenja u susret različitim situacijama i preduzimanje mera protiv svih prekršitelja zakona, u skladu sa zakonima Kosova“, navedeno je na ovoj društvenoj mreži.

Kako navode obeležavanje Vidovdana održava se u Gračanici sa početkom u sedam časova, pa će se privremeno biti obustavljen saobraćaj na ulazima i izlazima iz opštine Gračanica, tačnije na ulazu u selo Mramor i sa druge strane na ulazu u Veternik, gde će vozila biti preusmerena na alternativne pravce do završetka Vidovdanske proslave.

„Uzimajući u obzir planove policije, rukovodstvo je na zvaničnom sastanku primilo međunarodne partnere, koje su informisali o planiranju i aktivnostima policije za naredni dan. Kosovska policija ostaje posvećena sprovođenju svojih zakonskih obaveza i ovlašćenja, primenjujući Ustav Kosova kako bi garantovala mirno i bezbedno okruženje za sve građane. Ujedno, Policija poziva građane da mirno proslave praznike i zahteva razumevanje od učesnika u saobraćaju u slučaju mogućeg privremenog prekida saobraćaja“, navedeno je na Fejsbuku.

***
BONUS VIDEO – Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi?

Velika kolona vojnih kamiona sa tenkovima i mehanizacijom na putu od Kraljeva ka Raškoj

Velika kolona vojnih vozila, uključujući i tešku mehanizaciju, viđena je danas na putu Kraljevo-Raška.

Kako se može videti na snimku, kolona u kojoj se nalaze vojna vozila, veoma je duga.

Za sada nije poznato da li se radi o redovnom kretanju vojske ili ne.

***

BONUS VIDEO: Vučić o podnošenju zahteva da se vrate srpska vojska i policija na Kosovo