петак, 26 априла, 2024
vesti online

Bez prazničnog predaha za Kijev

Nemačka podržava Ukrajinu. Ali bez kompromisa sa Moskvom neće biti mira. Kijev mora da sprovede reforme. Berlin s pravom postavlja visoke zahteve Ukrajini, smatra Bernd Johan.

Symbolbild Ukraine - Milliardenhilfen zugesagt Jazenjuk und Merkel

Ukrajinci su upravo proslavili Božić, ali za praznike političari u Kijevu nemaju vremena. Šef ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk je u pratnji ministra privrede i ministra finansija upravo posetio Berlin. Nemačka i Ukrajina će proširiti svoju saradnju. Pritom je reč o budućnosti Ukrajine, koju u međuvremenu najveći broj Ukrajinaca vidi u Evropskoj uniji.

Međutim, trenutno stanje u zemlji ne ostavlja previše nade da će želja ljudi za boljim životom uskoro postati stvarnost. Zemlja je još uvek u ratu. Rusija je na jugu anektirala Krim, a opustošeni su istočni delovi zemlje, gde su važna industrijska postrojenja. Rat pogoršava ionako tešku ekonomsku situaciju. Moguć je i bankrot države. Samo uz pomoć velike finansijske pomoći spolja Ukrajina može da prebrodi naredne mesece.

Kontaktna grupa kao nada

Zbog svega toga, Jacenjuk je tražio pomoć u Nemačkoj. I za rešenje konflikta sa proruskim separatistima Kijevu potrebna je podrška. Oni su poveli istok zemlje u rat i dobili pritom podršku Rusije u novcu, oružju i ljudstvu. Dogovoreno primirje je krhko. Još uvek umiru ljudi, među njima su stalno i civili. Političko rešenje nije na vidiku.

Deutsche Welle REGIONEN Osteuropa Ukrainisch Bernd JohannBernd Johan, urednik ukrajinske redakcije DW

Nade se polažu u novi pokušaj međunarodnog posredovanja u okviru Kontaktne grupe. Tako bi trebalo izbeći novu vojnu eskalaciju. No, nije izvesno da li će doći do novog kriznog samita. Angela Merkel delovala je skeptično. Uprkos tome, još jednom se u razgovoru sa ukrajinskim kolegom izričito založila za tu inicijativu. Istovremeno, nije ostavila mesta sumnji da Rusija mora ispoštovati teritorijalni integritet Ukrajine.

Obnova i reforme umesto naoružavanja (dw.de)