понедељак, 29 априла, 2024
vesti online

Tramp: Doživotne zabrane za lobiste stranih vlada

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da njegove mere za suzbijanje dolaska izbeglica i građana iz sedam muslimanskim zemalja „nije zabrana muslimana“.

Dan pošto je potpisao ukaz o trenutnom sprovođenju zabrana, Tramp je rekao da „funckionišu veoma dobro“.

Tramp je do daljeg zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromosečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Zbog tih mera, međutim, danas su se pojavili zabrinutost, zbrka i nezadovoljstvo pošto su avionske kompanije sprečile više ljudi da uđu u avione za SAD, dok je nekoliko američkih udruženja za zaštitu građanskih prava podnelo tužbu protiv Trampa zbog ukaza o zabrani ulaska izbeglicama iz nekih muslimanskih zemalja.

TRAMP UVEO DOŽIVOTNU ZABRANU ZA ZVANIČNIKE KOJI LOBIRAJU ZA STRANE VLADE

Američki predsednik Donald Tramp uveo je danas doživotnu zabranu za zvaničnike adminsitracije koji lobiraju za strane vlade i petogodišnju zabranu za druge vrste lobiranja.

Tramp je iskoristio predsednička ovlašćenje za uvođenje ovih zabrana, kojima bi trebalo da ispune njegovo predizborno obećanje o „isušivanju močvare“ u Vašingtonu.

Predsednik SAD je rekao da oni koji žele da rade za njega da treba da se fokusiraju na svoj posao u korist američkog naroda, a ne za prihode u budućnosti kada bi mogli da iskoriste svoj uticaj.

Zvaničnici administracije kažu da su te zabrane istorijske po svom obimu, ali nije jasno kako će biti sprovedene.

U zasebnom nalogu za promene u Nacionalnom bezbednosnom savetu, Tramp je tražio od svojih vojnih savetnika da pripreme plan za poraz Islamske države. (Novosti)