среда, 21 фебруара, 2024
vesti online

BES EVROPSKE DESNICE Traže hitno zatvaranje granica, na račun islamista ŽESTOKE UVREDE

Populistički čelnici širom Evrope zatražili su u subotu, dan nakon terorističkih napada na Pariz za koje je odgovornost preuzela Islamska država, zatvaranje granica za ulazak migranata i izbeglica s Bliskog istoka i Afrike.

Krvoproliće u petak u Parizu u kojem je ubijeno najmanje 127 ljudi, a 300 ranjenih dodatno je zakomplikovalo ionako složeno migrantsko pitanje jer se Evropska unija mesecima razilazi oko raspoređivanju stotina hiljda ljudi koji beže pred ratom i siromaštvom u Siriji i Iraku i Africi i spas traže u Evropi.

 

Čelnica francuske Nacionalne fronte (krajnja desnica) Marin Le Pen pozvala je svoju vladu da vrati graničnu kontrolu i da to učini trajno.

 

Ona je pozvala je Francusku da islamističke organizacije proglasi nezakonitima, da zatvori radikalne džamije i progna iz zemlje “propovednike mržnje” te ilegalne useljenike, da islamistima s dvostrukim državljanstvom ukine francusko državljanstvo i deportuje ih iz Francuske.

 

Le Pen se u subotu nije doticala migrantske krize, ali je ranije jasno rekla da se protivi prihvatu novih izbjeglica ili migranata.

 

Novoimenovani poljski ministar za evropske poslove Konrad Szimanski napisao je u komentaru za portal wPolityce.pl da se njegova dolazeća vlada ne slaže s obavezom Poljske da prihvati određeni broj migranata u sklopu plana Evropske komisije da svaka članica EU preuzme svoju kvotu migranata iz centara u Italiji i Grčkoj.

 

“Suočeni s tragičnim događajima u Parizu, mi ne vidimo političke mogućnosti da to sprovedemo”, napisao je Szymanski koji će u ponedeljak preuzeti ministarsku dužnost u novoj vladi sastavljenoj nakon izbora u oktobru na kojima je pobedila konzervativna, evroskeptična stranka Pravo i pravda (PiS). (Blic)