петак, 26 априла, 2024
vesti online

Amerika šalje još 3.000 vojnika u Avganistan?

Američki vojni zvaničnici i Stejt department preporučuju da se pošalje još najmanje 3.000 vojnika u Avganistan za borbu protiv talibana, javljaju američki mediji. Vojno rukovodstvo bi takođe imalo ovlašćenje da predloži vojni napad na talibanske lidere.

Piše: D. J.

Vašington 09. maj 2017. 20:00

Amerika šalje još 3.000 vojnika u Avganistan?

Foto: EPA/ GHULAMULLAH HABIBI

Kako javlja Bi-Bi-Si, nezvanični izvori tvrde da američki predsednik Donald Tramp nije odobrio ovaj plan. Ali postoji mogućnost da će se zahtevati da ostale zemlje članice NATO-a pošalju između 3.000 i 5.000 vojnika. U zemlji se trenutno nalazi 13.000 NATO vojnika, od čega je 8.400 iz Amerike.

Američke vojne operacije protiv talibana zvanično su završene 2014, ali specijalne snage su nastavile da pružaju podršku avganistanskim trupama. U februaru, zapovednik američkih trupa u Avganistanu general DŽon Nikolson rekao je da „postoji manjak od nekoliko hiljada“ i da mu je potrebno još trupa kako bi se razbila „pat pozicija“.

Prošlog meseca, talibani su najavili početak svoje „prolećne ofanzive“ samo nedelju dana nakon što su ubili najmanje 135 avganistanskih vojnika u vojnoj bazi blizu grada Mazar-e Šarif. Talibanski militanti su ove nedelje zauzeli jednu oblast na severu Avganistana u pokušajima da zauzmu ceo grad Kunduz. Hiljade porodica bilo je primorano da napusti svoje domove.

Pretpostavlja se da talibani sada imaju kontrolu nad trećinom Avganistana, tako da je zaista veliko pitanje da li će nekoliko hiljada dodatnih stranih vojnika biti dovoljno da se stvari preokrenu.
Američki zvaničnici su najavili da će novi plan znatno proširiti borbenu ulogu trupa SAD, i ovlastiti Pentagon a ne Belu kuću, da odredi broj vojnika. Prethodni američki predsednik Barak Obama ukinuo je ovlašćenja Pentagona da direktno napada vođe talibana.

– (Danas)