четвртак, 25 априла, 2024
vesti online

Ердоган жели ново Османско царство, а како ће Русија реаговати?

У Турској је 16. априла одржан референдум о амандманима на устав. За амандмане је гласало 51,4% турских грађана, што значи да ће доћи до кардиналних прмена у начину управљања земљом: Турска више неће бити парламентарна република као до сада, председничка овлашћења се знатно проширују, а функција премијера ће бити укинута. Чланак је објављен 27. априла у нашем штампаном издању „Р Магазин“ који излази као додатак „Недељника“.

Путин и Ердоган (Фото: Јутјуб)

Онај део турског друштва који је гласао за амандмане доживљава прелазак на председнички облик управљања државом као логичан ток у развоју земље. Они сматрају да Турска може бити јака само ако има јаког председника. Други део турског друштва, који је гласао против амандмана (48,6%), сматра да Турска на овај начин скреће са европског пута у своме развоју и да ће прелазак на председнички облик управљања, на шира председничка овлашћења и ауторитарни режим проузроковати нове репресије против опозиције.

Реакција Русије

Русија је пажљиво пратила турски референдум. Готово сви листови, онлајн-издања и ТВ канали су посветили одређену пажњу овом догађају. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је први званичник који је прокоментарисао резултат референдума. Одговарајући на питања новинара Песков је изјавио да Русија доживљава турски референдум искључиво као унутрашњу ствар Турске. „Ми сматрамо да треба поштовати вољу турског народа“, рекао је Песков.

Председник Русије Владимир Путин је 18. априла увече честитао турском колеги „успешно одржавање референдума о уношењу измена у устав Турске“, каже се у саопштењу на сајту Кремља.

Турском лидеру је честитао и шеф Либерално-демократске странке, популарни политичар Владимир Жириновски, који је по образовању турколог и често кометарише руско-турске односе. Он је Ердогану упутио телеграм са честитком у којој је изразио наду да ће се руско-турски односи постепено побољшавати. Две земље треба да граде односе у правцу „север-југ“, нагласио је Жириновски, и тако ће побољшање односа које је почело у јесен 2016. године бити настављено и у наредној деценији.

Константин Косачов, председник Комитета Савета Федерације за међународна питања, на својој страници на Фејсбуку такође је прокоментарисао резултат референдума. По његовом мишљењу, „Ердоган тежи да појача личну власт и по свему судећи је одустао од евроинтеграције“. Косачов није написао ништа о евентуалним последицама које би овај референдум могао имати по руско-турске односе. (Pravda)