недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

Zbog smoga naloženo zatvaranje više hiljada fabrika u Kini

Zbog smoga naloženo zatvaranje više hiljada fabrika u Kini

Kineske vlasti naložile su hiljadama fabrika širom zemlje da privremeno obustave rad zbog velikog zagađenja vazduha i smoga koji je obavio mnoge gradove i ugrozio zdravlje ljudi.
Kina_smog

Peking je prekriven gustim sivim pokrivačem od smoga, a u tom gradu koncentracija PM 2,5, što je jedan od najvažnijih pokazatelja zagađenja vazduha, premašuje 598 mikrograma po kubnom metru, dok je bezbedni nivo koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija tek 25 mikrograma.

Vlasti u Pekingu su naložile prekid rada 2.100 fabrika koje su najveći zagađivači i savetovale građanima da ne izlaze iz svojih stanova. Stanovnici ovog grada već 20 dana nisu videli sunce.

Avioprevoznici su zbog smoga otkazali više od 30 letova iz Pekinga i Šangaja, uglavnom prema provinciji Šensi, ključnog kineskog proizvođača uglja. Pored toga, školama u Pekingu je naloženo da učenike ne puštaju napolje.

Vidljivost je u Pekingu pala na samo nekoliko stotina metara, a mnoge zgrade su obavijene izmaglicom od smoga. Građani se žale na neugodan miris u vazduhu, a mnogi nose maske na licima.

Kineski gradovi su među najzagađenijima u svetu, kao posledica tri decenije eksplozivnog ekonomskog rasta koji je rezultovao izgradnjom stotina elektrana na ugalj i naglim povećanjem broja automobila na putevima.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA