петак, 14 јуна, 2024
vesti online

KATARINA REBRAČA HOĆE NAGODBU: Priznaje da je uzela pare iz humanitarnog Fonda?

BEOGRAD – Bivša manekenka Katarina Rebrača spremna je da prizna da je prisvajala novac iz humanitarnog fonda za prevenciju raka dojke u zamenu za blažu kaznu, saznaje Kurir.

Rebrači je juče, skoro šest godina posle hapšenja, trebalo iznova da počne suđenje pred Višim sudom u Beogradu, ali je odloženo jer su u toku pregovori tužilaštva i manekenke.

Podsetimo, Katarina Rebrača optužena je da je prisvojila 37 miliona dinara iz fonda koji nosi njeno ime. Ona je bila uhapšena 7. aprila 2010. i u pritvoru je provela sedam i po meseci.

Negirala krivicu

Na suđenju koje je počelo u novembru 2010. ona je odbacila optužbe da je zloupotrebila položaj, tvrdeći da nije tačno da je prisvojila novac koji su dobrotvori uplaćivali, kao i da ga nije trošila na svoje lične potrebe. Ona je tada istakla da je bila posvećena fondu i borbi protiv raka dojke.
– Nisam sredstva fonda koristila za kupovinu avionskih karata, nakita, garderobe, kozmetičkih preparata… Koristila sam lične kontakte i poznanstva kako bih prikupila što više novca – rekla je tada Katarina Rebrača.

Posle nešto više od pet godina, kako izvor Kurira navodi, manekenka je spremna da sve prizna.
– Pregovori Rebrače i tužilaštva počeli su pre nekoliko dana i uskoro bi mogao da bude zaključen sporazum o priznanju krivice. Ostalo je još da se stavi tačka na razgovore o visini kazne – kaže izvor Kurira.

On podseća da za krivično delo zloupotrebe službenog položaja njoj preti kazna od dve do 12 godina zatvora.

Još troje optuženo

– To, međutim, ne znači da će Katarina morati da se vrati u zatvor. S obzirom na to da je u pritvoru provela sedam i po meseci, moguće je da sporazum bude sklopljen na toliku zatvorsku kaznu. S druge strane, za kazne do godinu dana zatvora postoji mogućnost kućnog zatvora – objašnjava naš sagovornik.

Ukoliko Više tužilaštvo i Rebrača ne budu uspeli da se dogovore o kazni, sud će ponovo zakazati početak suđenja.
– Ipak, sporazum će najverovatnije biti sklopljen u narednih sedam do deset dana i posle ostaje još samo da ga Viši sud potvrdi – rekao je izvor Kurira.

Osim Rebrače, zbog pomaganja u zloupotreb, optužnicom su obuhvaćene i njena majka Sandrina Bogunović, zatim Mirjana Hristić, kao i Slađana Mironija. Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa braniocem Katarine Rebrače, advokatom Momčilom Bulatovićem, ali on se nije javljao na telefon. (Kurir)