четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ZATVOR Srbija hapsi Muslijua zbog poziva na rat!

Ministri saglasni – Jonuz Musliju mora odgovarati zbog skandaloznih i separatističkih izjava!

Jonuz  Musliju

Jonuz Musliju, Foto: promo

Nakon što je Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, sa sedištem u Bujanovcu, dao punu podršku za ujedinjenje Albanije i Kosova uz komentar da, ukoliko bi došlo do toga, ne bi imalo smisla bez Preševa, Bujanovca i Medveđe, ministri u Vladi Srbije saglasni su da Mulsijuem treba hitno da se pozabave državni organi i da on bude uhapšen!

Preti mu zatvor do 15 godina!

U članu 307 Krivičnog zakona, koji nosi naziv „Ugrožavanje teritorijalne celine”, kaže se da „ će se ko silom ili na neki drugi način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi kazniti zatvorom od tri do 15 godina”.

Dan nakon što je Musliju bez pardona rekao i: „Mi smo ratovali i sama borba OVPMB je imala za cilj da realizuje takav poduhvat, to je i volja građana sa referenduma na ovim prostorima na jugu Srbije, održanog 1992. godine, na kojem su se Albanci sa juga izjasnili da će, ako dođe do promene granica i teritorija, tražiti ujedinjenje sa Kosovom i Albanijom”, šef srpske diplomatije Ivica Dačić za „Alo!“ kaže da to ne sme proći nekažnjeno.

– Po mom mišljenju, državni organi Srbije bi trebalo da reaguju na otvoreni separatizam Jonuza Muslijua i poziva na rat – otvoreno je naveo ministar spoljnjih poslova za „Alo!“.

Ministar za rad Aleksandar Vulin istog je mišljenja. On za „Alo!“ kaže da predsednik Nacionalnog saveta Albanaca izjavom da Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da se pripoje Kosovu i Albaniji poziva na treći balkanski rat i rušenje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije.

Petrov: Mora biti smenjen!

Profesor Ustavnog prava Vladan Petrov za „Alo!“ kaže da Musliju u najmanju ruku mora biti smenjen sa funkcija koje obavlja.

– Ovakve izjave predsednika Nacionalnog saveta su apsolutno primer zloupotrebe i funkcije predsednika i čitave institucije. Saveti Nacionalnih manjina nisu državni organi, nego organi čije je uspostavljanje obezbedila država, dala im pravi okvir i status i služe da se bave pitanjima unapređenja i zaštite manjinskih prava, a to apsolutno nije ono što radi Musliju. On se bavi državnim pitanjima. Njegova funkcija predsednika opštine takođe bi mogla da bude dovedena u pitanje, jedinica lokalne samouprave bi mogla da podnese postupak za njegovo razrešenje – ističe on.

– Ovo treba da komentarišu nadležni državni organi i on bi za ovo morao da odgovara. Ovo nije neka politička izjava, niti lični stav, već poziv na rušenje ustavnog poretka i ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije. Ovo je nastavak onoga što je učinio Edi Rama, što je nastavio Hašim Tači, to je poziv na treći balkanski rat za stvaranje velike Albanije – izjavio je Vulin.

Vulin navodi i da se treći rat na Balkanu neće voditi na teritoriji samo jedne zemlje, već da postoji opasnost da zahvati i više zemalja regiona.

– Nijedan balkanski rat nije se vodio na teritoriji samo jedne zemlje, a NATO treba da obuzda Albaniju da ne zvecka oružjem. Mi nemao nijednu dečju glavu za bacanje – rekao je Vulin.

I predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava srpskog parlamenta Meho Omerović pozvao je međunarodnu zajednicu, EU i sve njene članice da adekvatno reaguju na izjavu predsednika bujanovačke opštine.

– Evropska unija i njene članice moraju reagovati na ovakve izjave istom merom kao što to često znaju kada govore o ugroženosti nacionalnih manjina u Srbiji – naveo je Omerović.

Omerović ukazuje da su izjave Rame i Tačija, koje su prethodile izjavi Muslijua, ostale bez adekvatne reakcije međunarodne zajednice. (ALO)