петак, 3 маја, 2024
vesti online

Нови газда „Хемофарма” неће отпуштати раднике

Два светска инвестициона фонда преузимају сто одсто акција немачке „Штаде” и „Хемофарма” за 5,31 милијарду евра
Аутор: Јасна Петровић-Стојановићчетвртак, 20.04.2017. у 22:00

Погони лекова у „Хемофарму” (Фото Ј. Петровић-Стојановић)

Вршац – Немачка „Штада” и „Хемофарм”, као њен важан део, налазе се на прагу новог поглавља у свом развоју.

Баш као и пре десет година када је „Штада” преузела „Хемофарм”, ускоро би два инвестициона фонда „Баин капитал” и „Цинвена” требало да преузму акције „Штаде” вредне 5,31 милијарду евра.

Оно што је најважније нова власничка структура ни на који начин неће променити судбину запослених, јер се будући газда обавезао да у наредне четири године неће отпуштати запослене.

Оваква одлука донета је после дугих преговара, али и уз сагласност Управног и Надзорног одбора „Штаде”. Реч је о фондовима који имају вишедеценијска искуства у здравству и фармацији.

Промена власничке структуре, шанса је за јачање позиције на постојећим тржиштима, али и прилику за освајање нових на свим континентима. Истовремено, ово је прилика и за даљи развој „Хемофарма” што ће допринети и јачању српске привреде, речено је приликом саопштавања одлуке о преузимању.

– Ово је највећи инвестициони уговор икад испреговаран у Немачкој, истакао је Матијас Виденфел, генерални директор „Штада групе”, додајући да је наведена понуда ојачана додатним уговором који гарантује даљи развој свих кључних пословних јединица „Штаде”, међу којима је и „Хемофарм”, као највећи произвођач лекова у Србији и региону.

Фондови ће добити 100 одсто власништва, али неће променити стратегију компаније, саопштили су из британског „Синвен” и америчког „Бејн кепитал” фонда. Њихова понуда износи 66 евра по акцији.

Роналд Зелигер, генерални директор „Хемофарма” и потпредседник „Штада групе” за југоисточну Европу, објаснио је да је после деценије присуства на тржишту ова група сада у новој фази пословања која ће довести до повећања продаје и производње.

Стратешком реорганизацијом концерна „Штада”, прошле године је формирана група за југоисточну Европу коју предводи „Хемофарм”, чиме је Србија постала центар региона тог мултинационалног концерна.

„Хемофарм” води пословање у југоисточној Европи, покривајући Мађарску, Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Албанију, Бугарску, Румунију и Србију. Ова фабрика извози лекове у 38 земаља има више од 3.000 запослених, а производња у фабрикама усклађена је с највишим међународним фармацеутским стандардима.

На питање запослених каква је даља стратегија развоја и шта ће бити уколико акционари одлуче да не продају своје акције, званичници „Штада” предочили су да би у том случају уговор био раскинут. То је, како уверавају, мало вероватно јер је договорена најбоља могућа цена. (Politika)